Bekijk het origineel

Ahmadinejad schrijft brief aan Bush

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Ahmadinejad schrijft brief aan Bush

Iran wil geschillen bijleggen

2 minuten leestijd

TEHERAN - De Iraanse president Mahmud Ahmadinejad heeft een brief geschreven aan zijn Amerikaanse ambtgenoot George Bush waarin hij met nieuwe voorstellen komt om hun geschillen bij te leggen. Dat heeft een Iraanse regeringswoordvoerder vandaag bekendgemaakt.

Het is voor het eerst sinds de Amerikaans-Iraanse banden in 1979 werden verbroken dat een Iraanse president een brief naar Washington stuurt. Dat moet gebeuren via de Zwitserse ambassade in Teheran, die als zaakwaarnemer voor de Verenigde Staten optreedt.

Het is niet bekend wat er precies in de brief staat, maar volgens de regeringswoordvoerder heeft Ahmadinejad voorstellen gedaan om niet nader genoemde internationale problemen op te lossen. De woordvoerder zei niets over het conflict rond het Iraanse atoomprogramma, dat de internationale gemoederen al geruime tijd verhit. Gisteren nog herhaalde Ahmadinejad het dreigement dat Iran zich het uit nucleaire non-proliferatieverdrag (NPV) zal terugtrekken als de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties het land sancties oplegt.

Iran houdt vol dat het alleen uranium verrijkt om elektriciteit te kunnen opwekken in kerncentrales. De VS en Frankrijk verdenken Iran er echter van te werken aan kernwapens. Deze landen hebben met Groot-Brittannië een VN-resolutie ingediend die Iran strafmaatregelen in het vooruitzicht stelt als het doorgaat met het verrijken van uranium, dat als brandstof voor kernreactoren kan dienen, maar in hoogverrijkte staat geschikt is voor kernbommen. Rusland en China, die allebei ook vetorecht hebben in de Veiligheidsraad, wijzen de ontwerpresolutie van de hand en dringen aan op meer diplomatie.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Condoleezza Rice, is vandaag in New York gastvrouw van een etentje waarbij zij samen met vijf collega's over de nucleaire projecten en de politiek van Iran spreekt. Rice heeft haar collega's van de Volksrepubliek China, Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië en Rusland uitgenodigd en hoopt de grote mogendheden op één lijn te krijgen. Met uitzondering van de Bondsrepubliek hebben al de landen een permanente zetel in de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties. De VS sturen er aan op sancties, maar met name China en Rusland willen daar vooralsnog niets van weten.

De Iraanse woordvoerder Hamid Reza Asefi van het Iraanse ministerie van Buitenlandse Zaken herhaalde gisteren dat Iran onder geen beding afstand doet van zijn recht om uranium te verrijken. "De interventie van de Veiligheidsraad in deze kwestie is volslagen illegaal", zei hij. Asefi waarschuwde dat iedere tussenkomst van de Veiligheidsraad een negatieve invloed zal hebben op Irans samenwerking met de IAEA.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 8 mei 2006

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

Ahmadinejad schrijft brief aan Bush

Bekijk de hele uitgave van maandag 8 mei 2006

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

PDF Bekijken