Bekijk het origineel

Tuinontwerp is vooral artistiek product

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Tuinontwerp is vooral artistiek product

"Een sappige hosta hoort niet in een heidetuin thuis"

4 minuten leestijd

Een tuinontwerp is geen massaproduct. Elke keer moet een ontwerper zichzelf proberen te overtreffen, vindt Pieter de Koning. "Dat betekent soms pijn lijden, want de benodigde creativiteit heeft wel eens tijd nodig. Als het goed is, vormt het eindresultaat een harmonieus geheel, een plek waar het fijn vertoeven is."

Pieter de Koning (45) heeft altijd iets met plantjes gehad. Hij werkte vanaf zijn twaalfde in een tuinderij, vervolgens bij een hovenier en tijdens zijn geschiedenisstudie deed hij de avondopleiding tot hovenier. Een diploma bedrijfskunde completeert het geheel. "Ik ben na mijn studie twee jaar yuppie geweest, maar dat paste echt niet bij mij. Uiteindelijk heb ik toch de stap naar het groen gezet. Pieter de Koning Tuinen bestaat inmiddels veertien jaar. We adviseren en ontwerpen voor particulieren en bedrijven, leggen tuinen aan en onderhouden deze."

Pieter de Koning Tuinen is een van de duizenden bedrijven die zich met het vormgeven van tuinen bezighoudt. De Koning doet wat tips aan de hand bij het kiezen van een tuinontwerper. "Ga na wat iemand heeft gemaakt en vraag referenties waar je langs kunt gaan. Hoe steekt het formele traject van een ontwerper in elkaar? Hoe ziet zijn kantoor eruit, is het papierwerk in orde? Verder speelt je eigen gevoel een grote rol."

De Koning nodigt potentiële klanten altijd uit voor een kennismakingsgesprek. "Als het goed is, ontstaat tijdens die bijeenkomst wederzijds vertrouwen. Een tuin ontwerpen en aanleggen is namelijk niet alleen een zakelijke, maar vooral een artistieke gelegenheid. De intentie om sámen iets moois te gaan maken, is essentieel."

Eenvoud

De prijs van het ontwerp voor een gemiddelde tuin van een twee-onder-een-kapwoning ligt bij De Koning tussen de 800 en 2000 euro. "Maar ook voor een postzegel van enkele vierkante meters maak je bepaalde ontwerpkosten. Het vergelijken van prijzen is overigens moeilijk, want een tuinontwerp is grotendeels een artistiek product. Daarom reserveer ik gemiddeld drie à vier weken voor het uitwerken van een opdracht. Ik werk dan regelmatig enkele uren aan een ontwerp en leg de schets vervolgens een poos weg. Soms moeten ideeën uit mijn tenen komen, maar dat geeft niet. Wanneer je boven jezelf uit wilt stijgen, moet je af en toe pijn lijden."

Het valt niet mee kernachtig te omschrijven wat zijn tuinontwerpen kenmerkt, erkent De Koning. "Ze zijn eenvoudig, maar wel met een zekere warmte. Eenvoud is dus niet hetzelfde als een kale, kille bedoeling.

Ik vind het belangrijk die eenvoud te bewaren in de vormgeving en in het materiaalgebruik. Een tuin mag geen bonte verzameling, geen rariteitenkabinet worden, want dat leidt af van de gewenste harmonie.

Begrijp me goed: Wanneer ik een cottagetuin ontwerp, mogen daar heel veel bloemen in staan. De kunst is wel om een harmonieuze bloemenzee te arrangeren, waarbij alle planten dezelfde sfeer uitstralen. Een strakke designvijver past niet in zo'n bloementuin, net zomin als een sappige hosta in een heidetuin."

Dieptewerking staat hoog aangeschreven bij de tuinontwerper. "Van de tuin een open bak maken, lijkt ruimtelijk, maar is in werkelijkheid oersaai. Er valt namelijk niets te ontdekken. Speel daarom met massa en ruimte", adviseert De Koning. "Zet dingen als het ware in de weg, enkele bomen, struiken of een beukenhaag, of plaats bijvoorbeeld een pergola dwars over de tuin."

Gras verdwijnt

De indeling van tuinen is aan verandering onderhevig, erkent De Koning. "In de jaren zeventig waren grindtegels, de heidetuin en de rotstuin populair, maar die tijd hebben we gehad. De omvang van terrassen is veel groter geworden, mensen leven meer buiten dan vroeger. Het gras in kleinere tuinen verdwijnt. Terecht, vind ik. Als je voor een gazon kiest, moet je het goed doen. Stelregel is dat een gazon zeker de helft van de tuin beslaat, anders raakt het geheel uit balans."

Je hebt vandaag de dag niet één stijl die eruitspringt, aldus De Koning. "Al krijgen bepaalde stijlen veel publiciteit. Bijvoorbeeld de mediterrane tuin of de moderne strakke designtuin die voor een groot deel is bestraat en weinig uitbundige beplanting bevat. Allerlei stijlen bestaan tegenwoordig naast elkaar, mede dankzij het feit dat het laten ontwerpen en aanleggen van een tuin voor steeds meer mensen bereikbaar is geworden. Dat bevordert de diversiteit."

Pieter de Koning verzorgt twee keer per jaar cursussen op zijn kantoor in Westbroek. "De praktijkcursus ontwerpen, de plantencursus "het betere plantwerk" en een cursus tuinonderhoud. Deze bijeenkomsten voor particulieren vinden plaats in maart en september. Ik spui dan veel kennis en geef opdrachten. Mensen gaan veelal met hun eigen tuin aan de slag. Regelmatig met mooie resultaten. Dan is het gelukt vastgeroeste ideeën los te laten en de creativiteit te laten stromen."

Meer informatie: 0346-282140 en www.koningtuinen.nl.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 13 mei 2006

Reformatorisch Dagblad | 40 Pagina's

Tuinontwerp is vooral artistiek product

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 13 mei 2006

Reformatorisch Dagblad | 40 Pagina's

PDF Bekijken