Bekijk het origineel

Kijken over de schutting van de buren Tuinen kijken

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Kijken over de schutting van de buren Tuinen kijken

Goesenaren tonen eigen terrassentuin met waterput en vijver

4 minuten leestijd

Veel Nederlandse tuinen zijn omgeven door een schutting of een andere omheining. Binnen die barrières besteden talloze landgenoten tijd en aandacht aan hun tuin. Buren kunnen eventueel vanuit het slaapkamerraam een blik op het resultaat werpen. Maar is het niet leuker om anderen te laten meegenieten van de hobby? Frits en Janny Duinhouwer deden dat. Ze stelden hun omsloten stadstuintje, vlak bij het centrum van Goes, open voor belangstellenden.

"Anderen laten meegenieten van datgene waar we iedere dag zelf plezier aan beleven." Dat was de reden voor de openstelling van hun tuin, vertellen de Duinhouwers. "Je brengt mensen mogelijk op ideeën en krijgt omgekeerd zelf ook goede suggesties."

Aan de straatzijde van het leuke grachtenpandje bij de oude haven is niets van een tuin te zien. Een blauweregen siert de voorgevel. Bezoekers moeten door het huis naar de lange smalle tuin aan de noordzijde. Aan weerszijden verrijst een stenen muur. Geen gemakkelijke opgave om van zo'n schaduwrijke plek een aantrekkelijke tuin te maken. Toch is dat de Goesenaren goed gelukt.

De Duinhouwers hebben een tuinarchitect een ontwerp laten maken, maar de aanleg zelf uitgevoerd. Aan het bestratings- en metselwerk is goed te zien dat Frits in de bouw heeft gewerkt.

Op sommige punten is van het ontwerp afgeweken, met name wat de beplanting betreft. Bij de opdracht gaf het duo aan dat er "iets met water" in moest. Vandaar dat er een vijver is gekomen. De authentieke waterput bij de achterdeur is gebleven.

Hoogteverschil

Aan de binnenzijde van de stenen wand van de vijver, onder het waterniveau, zitten roestvrije haken waarop planken rusten. Doordat Frits hierop turven heeft aangebracht, is een mooie, natuurlijke oever ontstaan. Vissen kunnen eronder wegkruipen.

Een andere vondst vormen plantensteunen van stukjes vlechtwerk van betonijzer. Door deze rond een boom te buigen en vast te lassen, kan de tuinier ze in het voorjaar gebruiken om planten te steunen. Klimplanten kunnen erin omhooggroeien. Groot voordeel is het weinige bindwerk dat de vondst met zich meebrengt en de stevigheid van de constructie. In een ommuurde tuin, vrij dicht aan de kust, is wind een lastige factor.

Het hoogteverschil tussen de voor- en de achterkant van de tuin is opgevangen door de aanleg van terrassen met scheidingsmuurtjes en daarop pergola's. Doordat deze enigszins verspringen, lijkt de tuin minder smal en is er een goede ruimtewerking verkregen. Aan de achterzijde van iedere pergola bevindt zich een lamp. Deze is vanaf het terras niet zichtbaar, maar zorgt 's avonds wel voor een mooi zachtgeel schijnsel.

Langs de muren en het hekwerk zorgen klimrozen en clematissen voor kleur en geur. Vooral Janny houdt erg van bloemengeur, vandaar de keuze voor juist die planten.

Klimhortensia

De bewoners hebben belangstelling voor het verleden en verzamelden veel oude dingen. Voor zover deze functioneel zijn, hebben ze in huis en tuin een plaats gekregen. Daardoor heb je het gevoel werkelijk in een oude stadstuin te zijn. Het zitterras -enigszins groen door algen en mos, met aan de kant een paar toeven witte muurleeuwenbek- en de met klimhortensia begroeide muur dragen daaraan bij. De waterput, waarin aan de binnenkant van de muur ook enkele muurleeuwenbekjes en varentjes prijken, completeert de illusie.

De Goesenaren zijn tot hun plantenkeus gekomen door veel te snuffelen in boeken en catalogi en door bij anderen te kijken. "Stap niet direct naar een tuincentrum of kwekerij, maar oriënteer je goed en maak pas dan een keus. Wordt een plant veel groter dan de bedoeling is, dan haal ik hem er gewoon uit."

Op 9 en 10 juni en 1 juli is de tuin van Frits en Janny Duinhouwer, Kleine Kade 25 te Goes, te bezoeken. De entree bedraagt 1,50 euro. De opbrengst is bestemd voor een goed doel.

Heel wat particuliere tuinen zijn deze zomer opengesteld voor bezoekers. Op de internetsites www.opentuinagenda.nl, www.tuinengids.com en www.nederlandsetuinenstichting.nl staat meer informatie over adressen en openingstijden. Daarnaast is er bij Groei&Bloei (Postbus 87910, 2508 DH Den Haag) een bezoekersgids van 5,50 euro te bestellen. Daarin worden allerlei typen tuinen in verschillende regio's beschreven met adres en bezoekmogelijkheden. Bezoekjes kunnen bruikbare tips voor de eigen tuin opleveren. Bij het opschrijven van namen van opvallende planten moet wel bedacht worden dat standplaats en grondsoort mede bepalend zijn voor het effect.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 20 mei 2006

Reformatorisch Dagblad | 40 Pagina's

Kijken over de schutting van de buren Tuinen kijken

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 20 mei 2006

Reformatorisch Dagblad | 40 Pagina's

PDF Bekijken