Bekijk het origineel

UWV: WW-premie kan fors omlaag

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

UWV: WW-premie kan fors omlaag

2 minuten leestijd

AMSTERDAM (ANP) - De premies voor de WW en de WIA, de nieuwe WAO, kunnen volgend jaar omlaag. Dat heeft het UWV gisteren gezegd. Met meer dan een halvering kan volgens de uitkeringsinstantie met name de WW-premie flink lager.

Ondanks een daling van de fondsen waaruit de uitkeringen worden betaald, zijn de reserves volgens het UWV nog steeds groot. Het totale vermogen van de fondsen neemt dit jaar met 400 miljoen euro af. Eind 2005 zat er nog 10,4 miljard euro in kas.

Het UWV adviseert de hoogte van de premie voor de WW, betaald door werknemers en werkgevers, te verlagen van de huidige 8,65 procent naar 3,45 procent volgend jaar.

Er zullen door de aantrekkende economie de komende tijd minder WW-uitkeringen uitbetaald hoeven te worden.

Bovendien zijn de regels voor de WW aangescherpt, zodat mensen minder snel en minder lang een uitkering ontvangen. Het UWV denkt dat het aantal WW'ers dit jaar afneemt van 307.000 tot 267.000. Eind 2007 zullen er zelfs nog maar 216.000 mensen in de WW lopen.

De premies voor het zogeheten Arbeidsongeschiktheidsfonds, waaruit de lopende WAO-uitkeringen en de nieuwe WIA-uitkeringen worden betaald, kunnen volgens het UWV omlaag van 5,40 procent naar 5,33 procent.

De uitkeringsinstantie stelde in mei al dat het aantal WIA-uitkeringen bij eerdere schattingen achterblijft. De organisatie verlaagde toen haar verwachting voor het einde van dit jaar met 3000 tot 25.000. Nu gaat het UWV van nog eens 4000 minder uitkeringen uit.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 1 juli 2006

Reformatorisch Dagblad | 32 Pagina's

UWV: WW-premie kan fors omlaag

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 1 juli 2006

Reformatorisch Dagblad | 32 Pagina's

PDF Bekijken