Bekijk het origineel

Meer hogescholen misleiden studenten

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Meer hogescholen misleiden studenten

2 minuten leestijd

DEN HAAG (ANP) - Ook hogescholen die betaald worden door de overheid maken zich schuldig aan misleiding van studenten.

Deze bekostigde hbo-instellingen bieden opleidingen aan met een officieel kwaliteitskeurmerk, terwijl ze dat niet hebben. Eerder betichtte de Nederlands-Vlaamse Accreditatie Organisatie (NVAO) alleen commerciële hbo-instellingen van deze vorm van misleiding.

Een woordvoerder van de NVAO, de organisatie die de keurmerken verleent, meldde gisteren dat "een stuk of vier" hogescholen een brief mogen verwachten met het verzoek de gewraakte studie-informatie aan te passen. De organisatie heeft de zaak nog in onderzoek. Een van de hogescholen is Fontys, bevestigt de NVAO.

Studentenorganisatie ISO zegt klachten over deze hogeschool te hebben ontvangen. Voorzitter Sebastiaan den Bak noemt de op-leiding ICT mediadesign die Fontys als voltijdopleiding presenteert, maar waarvoor studenten zich bij de IB-Groep moeten inschrijven onder de naam bedrijfskundige informatica om recht te hebben op studiefinanciering.

Een woordvoerder van Fontys stelt dat heel duidelijk is dat ICT mediadesign geen zelfstandige opleiding is. Ze verwijst naar de Fontyswebsite, waar de studie als een opleidingsvariant van bedrijfskundige informatica te boek staat. Bij de accreditatie is het als afstudeervariant bestempeld. Van misleiding van studenten is dus geen sprake, aldus Fontys.

Maar volgens de ISO gaat het om een veel wijder verspreid fenomeen, waarbij instellingen allerlei modieuze opleidingen beginnen zonder deze te laten goedkeuren door de NVAO. Ze brengen deze studies dan onder bij opleidingen die wel geaccrediteerd zijn. Accreditatie betekent dat de diploma's erkend zijn, dat de instelling geld kan krijgen van de overheid en dat studenten recht hebben op studiefinanciering.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 23 augustus 2006

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

Meer hogescholen misleiden studenten

Bekijk de hele uitgave van woensdag 23 augustus 2006

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

PDF Bekijken