Bekijk het origineel

Fors verlies voor taliban Z-Afghanistan

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Fors verlies voor taliban Z-Afghanistan

Canada: Meer NAVO-troepen nodig

3 minuten leestijd

KABUL/KANDAHAR (ANP/ AFP) - De talibanstrijders hebben in het zuiden van Afghanistan in het weekeinde bijna honderd man verloren in hevige gevechten met NAVO-troepen. De verdragsorganisatie berichtte dit gisteren vanuit Kabul. Er zouden 94 talibanstrijders zijn gedood, onder meer door een aanval met gevechtsvliegtuig- en.

Naar schatting 2000 man van de onder de NAVO vallende Internationale Veiligheids- en Assistentiemacht (ISAF) alsmede Afghaanse militairen begonnen 2 september in de provincie Kandahar een offensief. Ze willen er de macht breken van de strijders van de extremistische en overwegend etnisch Pathaanse taliban. Al meer dan 420 talibanstrijders zouden zijn omgekomen. De taliban ontkennen dat.

In de gevechten zijn sinds begin deze maand voor zover bekend vijf buitenlandse militairen gedood, onder wie vier Canadezen. Twee westerse militairen die niet onder de ISAF dienden, zijn dit weekeinde omgekomen, één in het district Panjwayi waar gisteren zwaar werd gevochten, en één in de provincie Zabul ten oosten van Kandahar. Beiden trainden Afghaanse militairen.

Veertien Britten kwamen vorige week om toen hun vliegtuig neerstortte, en een Canadees verloor het leven door eigen vuur.

De vooral door Canadese troepen aangevoerde Operatie Medusa richt zich op een plaatselijk bolwerk van de taliban, ongeveer 35 kilometer ten westen van de stad Kandahar. Voorts doen er Britse en Afghaanse militairen aan Medusa mee.

Woordvoerders van de ISAF stelden gisteren dat ze met succes de aanvoerroutes rond het bolwerk hebben afgesneden. De meeste slachtoffers aan de zijde van de taliban vielen door luchtaanvallen.

Een woordvoerder van de NAVO, majoor Toby Jackson, beklemtoonde gisteren echter dat ook andere krachten dan de taliban in de streek aan het werk zijn. De tegenstanders van de westerse troepen en van het Afghaanse regeringsleger zijn voornamelijk talibanstrijders, maar er zijn ook "elementen betrokken, groepen uit Afghanistan zelf, die zich verzetten tegen een uitbreiding van de macht van de centrale regering."

Militaire chefs van de NAVO hebben gewaarschuwd dat er meer manschappen en materieel nodig zijn, vooral in Zuid-Afghanistan.

Daar kwam gisteren een gouverneur om het leven. Een zelfmoordenaar blies zich met explosieven op bij zijn aanslag op gouverneur Abdul Hakim Taniwal van de zuidoostelijke provincie Paktia. Een lijfwacht en een familielid van de gouverneur kwamen eveneens om. Zeker drie mensen raakten bij de aanslag gewond.

Taniwal was al voordat de taliban halverwege de jaren negentig Afghanistan onderwierpen naar Australië gevlucht. Hij keerde na de val van de taliban na twintig jaar ballingschap terug en werd gouverneur.

Amerikaanse waarnemers in Kabul stelden gisteren dat er in de Afghaanse hoofdstad Kabul een cel bestaat die zelfmoordaanslagen beraamt. Een zelfmoordaanslag beroofde vrijdag in Kabul veertien burgers en twee Amerikaanse militairen van het leven.

De Canadese regering vindt dat NAVO-bondgenoten meer troepen en materieel naar Afghanistan moeten sturen. Dat zei de Canadese minister van Buitenlandse Zaken, Peter MacKay, gisteren tegen de Canadese zender CTV. Hij vindt dat Canada al meer dan genoeg doet.

"Zonder twijfel zijn er andere landen -Canada niet- die meer zouden kunnen doen", zei de bewindsman. Eerder waren dergelijke geluiden al te horen van secretaris-generaal De Hoop Scheffer van de NAVO en NAVO-bevelhebber generaal James Jones.

Canada heeft meer dan 2000 militairen in Afghanistan en heeft dusver 32 militairen verloren. De roep om terugtrekking van de troepen wordt steeds luider. Maar MacKay zei niet aan terugtrekking te denken. De Canadezen blijven volgens hem zeker tot 2009 in Afghanistan.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 11 september 2006

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

Fors verlies voor taliban Z-Afghanistan

Bekijk de hele uitgave van maandag 11 september 2006

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

PDF Bekijken