Bekijk het origineel

Kroegen Urk blijven tot twee uur open

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Kroegen Urk blijven tot twee uur open

2 minuten leestijd

URK - Kroegen in Urk mogen in de nacht van zaterdag op zondag nog zeker tot begin volgend jaar tot 02.00 uur open blijven. Dat heeft een gemeentewoordvoerster gisteren gezegd.

De lokale SGP en de ChristenUnie wilden die nieuwe afspraak juist zo snel mogelijk terugdraaien. Burgemeester J. Kroon heeft dat verzoek van de hand gewezen.

De horeca in Urk moest de deuren traditiegetrouw om 23.00 uur zaterdagavon d sluiten. Daaraan is niets veranderd bij enkele nieuwe afspraken met de kroegen en de politie. De gemeente ging er echter wel mee akkoord dat de bezoekers die dan al binnen zijn, tot uiterlijk 02.00 uur mogen blijven. De SGP en de ChristenUnie waren daartegen omdat de zondagsrust op die manier zou worden verstoord.

Fractievoorzitter Van der Zwan van de SGP betreurt de beslissing van de burgemeester "ten zeerste." In de komende raadsvergadering over twee weken wil hij het onderwerp opnieuw aan de orde stellen om de sluitingstijd van 02.00 uur terug te draaien.

Mocht dat niet lukken, dan wil de fractie de openingsuren bij de evaluatie in januari opnieuw aan de orde stellen. De nieuwe tijden gelden dan een halfjaar.

Van der Zwan vreest dat het kwaad intussen is geschied. "Hoe langer je met veranderingen wacht, des te moeilijker wijzigingen worden. Daarvoor zijn we realistisch genoeg."

De langere openingstijden zijn ingevoerd door oud-burgemeester De Groot. De Urker SGP meende dat hij daarmee de eigen algemeen plaatselijke verordening van de gemeente overtrad.

De gemeentewoordvoerster bestrijdt dat. "Er staat alleen in dat de kroegen om 23.00 uur moeten sluiten. Dat klopt ook, want er mogen na dat tijdstip geen nieuwe klanten meer in. Er staat niks in over de instelling van uitloopuren."

Dat de Urker kroegen het licht langer aan mogen houden, heeft vooral te maken met de openbare veiligheid. De gemeente, de politie en de kroegen hopen dat de jongeren in de nieuwe situatie meer verspreid de straat opgaan.

Vroeger kwamen ze rond 23.00 uur massaal met elkaar in contact op straat en dat gaf af en toe overlast. Ander probleem was dat sommige dronken horecabezoekers na de vroege sluitingstijd in Urk met de auto een ander dorp opzochten.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 10 oktober 2006

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

Kroegen Urk blijven tot twee uur open

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 10 oktober 2006

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

PDF Bekijken