Bekijk het origineel

Columbus scheept in voor ruimtereis

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Columbus scheept in voor ruimtereis

4 minuten leestijd

De Amerikaanse ruimteveren vliegen weer geregeld en de opbouw van het internationale ruimtestation ISS is hervat. Bij medewerkers van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA stijgt de spanning. Voor hen komt de lancering van het ruimtelaboratorium Columbus -Europa's belangrijkste bijdrage aan het ISS- nu echt in zicht.

Na het ongeluk met het ruimteveer Columbia op 1 februari 2003 lag de bouw van het ruimtestation stil. Veel onderdelen zijn zo groot en zwaar dat ze alleen in het laadruim van de spaceshuttle -groot genoeg voor bijvoorbeeld een touringcar- vervoerd kunnen worden. Bemanning en goederen pendelden de afgelopen drie jaar met Russische Sojoez- en Progressraketten.

In augustus hervatte de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA de opbouw van het station met de aflevering van een ruim 70 meter breed zonnepaneel. Voor voltooiing van het ISS moeten de drie shuttles -Atlantis, Discovery en Endeauvour- nog zeker vijftien vluchten maken. NASA houdt rekening met een uitbreiding tot zeventien missies voordat de spaceshuttle in 2010 met pensioen gaat.

De eerste steen voor de bouw van de buitenaardse woning legden de Russen in 1998 met de lancering van Zarja. Kort daarop volgden de Amerikanen met het aankoppelen van het onderdeel Node1. Sindsdien is het ISS uitgebreid tot een vliegend gevaarte van 44,5 bij 73 meter.

Met het leven op 400 kilometer hoogte hadden de Russen al jarenlange ervaring. Zij hielden het ruimtestation Mir van 1986 tot 2001 in bedrijf, al vormden brand en computerstoringen een aantal keer een serieuze bedreiging.

Colablikje

Nu de shuttle weer vliegt, kan het ruimtestation ook weer drie bemanningsleden onderhouden. Sinds november 2000 had het ISS steeds drie astronauten aan boord, maar na het ongeluk met de Columbia werd dit aantal teruggebracht tot twee. De Duitse astronaut Thomas Reiter bracht in juli dit jaar het bewoneraantal weer op drie. Na een halfjaar -in december- zal zijn Zweedse ESA-collega, Christer Fuglesang, hem aflossen. Al eerder verbleef Reiter langere tijd in de ruimte. In 1995 verliet hij de aarde voor een 179-daagse missie naar het Russische station Mir.

Op dit moment staat de lancering van het Europese ruimtelaboratorium gepland voor oktober 2007. Voor die tijd moet echter het koppelstuk Node2 de ruimte in, want dit onderdeel zal het laboratorium met de rest van het ISS verbinden. Als alles volgens plan verloopt zal de -eveneens in Europa gemaakte- Node2 volgend jaar augustus de ruimte in gaan.

De Duitse ESA-astronaut Hans Schlegel zal Columbus aan boord van de shuttle vergezellen. NASA maakte onlangs bekend dat er mogelijk een tweede Europese astronaut meegaat op deze vlucht. Die zal dan een paar maanden in het ISS verblijven om de experimenten in het laboratorium op te starten.

Het uiterlijk van Columbus en Node2 doet denken aan een kolossaal colablikje. Maar die definitie doet de werkelijkheid toch tekort, stelt ESA-astronaut Paolo Nespoli in het Europese astronautenopleidingscentrum in Keulen. "De wanden zitten volgestouwd met computerkabels, elektriciteitsdraden en leidingen voor zuurstof en andere gassen. Bovendien moeten de verbindingen goed aansluiten op de rest van het station, anders komen gegevens niet door of gaat het mis met de luchtregulatie."

Gewichtsloos

In het Columbuslab staan tien rekken voor het uitvoeren van proeven op biologisch, scheikundig en natuurkundig gebied, zoals het gedrag van vloeistoffen onder gewichtsloze omstandigheden. Medische onderzoeken betreffen onder meer de lichamelijke gevolgen van een langdurig verblijf in de ruimte, zoals spierverslapping en botontkalking.

Aan de buitenkant van de Columbus zijn vier onbemande platforms beschikbaar voor astronomische experimenten of observatie van de aarde. De onderzoeksmodule heeft bij lancering een massa van ruim 12 ton, een lengte van bijna 7 meter en een diameter van 4,5 meter.

Een groot deel van de onderzoeken in het ruimtelaboratorium werkt computergestuurd en wordt vanuit het controlestation op aarde geregeld. De Europese controlekamer bevindt zich in het Duitse ruimtevaartcentrum (DLR) in Oberpfaffenhofen, vlakbij M√ľnchen. Voor de samenwerking tussen grondpersoneel en astronauten is het verblijf van Reiter aan boord van het ISS een goede training. De basis doet de nodige ervaring op met de begeleiding van het onderzoek dat hij nu uitvoert. Daar kan het grondpersoneel later bij de planning en co√∂rdinatie van het wetenschappelijk onderzoek van Columbus hun voordeel mee doen.

Bij de ESA kunnen ze op dit moment nauwelijks wachten tot het zover is. "Jaren van voorbereiding gaan nu hun vruchten afwerpen", zegt Sigmar Wittig, algemeen directeur van DLR en voorzitter van de raad van bestuur bij ESA. "Ik hoop dat we tegen het einde van dit decennium een afgebouwd station hebben. Wetenschap en industrie zien uit naar de voltooiing. Dan kunnen ze de ontwikkelde faciliteiten ook werkelijk gebruiken."

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 10 oktober 2006

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

Columbus scheept in voor ruimtereis

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 10 oktober 2006

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

PDF Bekijken