Bekijk het origineel

Lichamen van zestig Irakezen gevonden

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Lichamen van zestig Irakezen gevonden

2 minuten leestijd

BAGDAD - In Bagdad zijn de met kogels doorzeefde lichamen gevonden van zestig mannen die kennelijk om het leven zijn gebracht door doodseskaders die in de Iraakse hoofdstad rondwaren. Alle slachtoffers, in leeftijd variërend van 20 tot 50 jaar, hadden gebonden handen en voeten en vertoonden sporen van marteling.

De afgelopen maanden zijn duizenden Irakezen het slachtoffer geworden van doodseskaders. Een Amerikaanse legerwoordvoerder zei maandag dat er een duidelijke toename van het sektarisch geweld te zien was sinds het begin van de vastenmaand ramadan, twee weken geleden. Hij maakte echter geen cijfers bekend.

In Bagdad vielen gisteren elf doden en vier gewonden bij een bomaanslag in de voornamelijk door soennieten bewoonde wijk Dora. Doelwit van de aanslag was een rij wachtenden voor de deur van een bakkerij. Van de bakkerij bleef niets over.

Elders in Irak vielen gisteren bij aanslagen en ander geweld nog eens zeven doden.

Het Amerikaanse leger meldde dat een Amerikaanse militair is omgekomen toen zijn patrouille maandagavond in het oosten van Bagdad werd aangevallen en dat een andere Amerikaanse militair is overleden aan de verwondingen die hij zondag had opgelopen bij een confrontatie met opstandelingen ten noorden van Tikrit.

Ruim 300.000 Irakezen zijn sinds de val van Saddam Hussein in 2003 voor het sektarische geweld op de vlucht geslagen en naar andere delen van Irak getrokken. Dat heeft minister van Immigratie Abdul-Samad Sultan gisteren gezegd. Zeker de helft van hen is hun huizen ontvlucht na de bomaanslag op de sjiitische Gouden Moskee in Samarra in februari, waarna het sektarische geweld tussen soennieten en sjiieten verhevigde.

Zo'n 890.000 Irakezen zijn verder het land ontvlucht en naar Jordanië, Iran en Syrië verhuisd.

Door de vluchtelingenstromen tekent de sektarische verdeling van het land zich scherper af, aldus de minister, omdat degenen die binnen Irak verhuisden naar gebieden vertrokken waar hun eigen gemeenschap in de meerderheid was. Sjiieten verlieten gemengde gebieden of gebieden waar soennieten de meerderheid vormen en trokken naar delen van het land waar de bevolking overwegend uit sjiieten bestaat, en vice versa.

In een poging het grootschalige sektarische geweld in te dammen zullen bij elke controlepost in Bagdad binnenkort evenveel soennitische als sjiitische soldaten de wacht houden. Dat hebben de Iraakse politieke partijen besloten, zo is gisteren gemeld. De maatregel is de eerste onder het plan van premier Nuri Al-Maliki om soennieten en sjiieten dichter bij elkaar te brengen.

Saddam Hussein en zijn zes medeverdachten zijn gisteren uit de rechtszaal verwijderd.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 11 oktober 2006

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

Lichamen van zestig Irakezen gevonden

Bekijk de hele uitgave van woensdag 11 oktober 2006

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

PDF Bekijken