Bekijk het origineel

Irak overschaduwt verkiezingsdebat VS

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Irak overschaduwt verkiezingsdebat VS

3 minuten leestijd

NEW YORK - Ze belden allemaal nog in de afgelopen dagen: de Republikeinse senator John McCain, zijn Democratische collega Hillary Clinton, de Republikeinse burgemeester van New York Michael Bloomberg en tal van minder bekende politieke grootheden. Op band ingesproken verkiezingsboodschappen vormen een van de middelen waarmee de politieke partijen de uitslag van de tussentijdse verkiezingen morgen in hun voordeel hopen te beïnvloeden.

'Tussentijdse' verkiezingen, omdat er dit jaar niet beslist wordt over het presidentschap. Dat komt over twee jaar weer. Er wordt wel beslist over het volledige Huis van Afgevaardigden (435 zetels), een derde van de Senaat (33 zetels), over 36 gouverneurs -onder wie Arnold Schwarzenegger in Californië- en 37 zogeheten "initiatieven" of voorstellen. Een van die initiatieven betreft een plan voor strikte antiabortuswetgeving in de staat Zuid-Dakota.

Volgens de meeste opiniepeilingen raken de Republikeinse partijgenoten van president Bush zowel in het Huis als de Senaat zetels kwijt. Belangrijkste reden daarvoor is volgens alle opiniepeilingen de grote onvrede van de kiezers over de oorlog in Irak. De Republikeinen probeerden de afgelopen weken het onderwerp Irak te mijden, maar dat lukte niet.

Na de veroordeling van Saddam Hussein tot de strop zeiden verschillende Republikeinen overigens te hopen dat dat de kritiek van sommige kiezers op president Bush' Irakbeleid verzacht.

Het wordt spannend morgen. Treft Bush hetzelfde lot als Bill Clinton bij de tussentijdse verkiezingen in 1994? De Republikeinen veroverden toen de meerderheid in beide kamers van het Congres. Dat vergde de nodige aanpassingen van de Democraat Clinton.

Het is niet verwonderlijk dat beide partijen in de afgelopen dagen nog alle registers opentrokken. "Elke stem telt; daarom spoedde de president zich naar traditioneel 'Republikeinse' staten om partijgenoten bij te staan", aldus politiek analist David Boaz van het Cato Research Instituut in Washington.

Nanci Pelosi, Democratisch fractievoorzitter in het Huis van Afgevaardigden, voerde campagne in het noordwesten, waar zij het had voorzien op enkele kiesdistricten die de Republikeinen daar dreigen te verliezen.

Haar partijgenote Hillary Clinton had een betrekkelijk rustig weekeinde. Er stonden een paar politieke spreekbeurten op haar programma in haar eigen staat New York. Volgens de laatste peilingen ligt zij minstens 30 procent voor op haar Republikeinse concurrent John Spencer. Toch waarschuwde Clinton de Democratische kiezers: "Blijf dinsdag niet thuis omdat je denkt dat onze overwinning volgens de laatste peilingen toch wel verzekerd is."

De opkomst is een zorgelijk punt voor beide partijen. Gewoonlijk komt krap 40 procent van de (geregistreerde) kiezers opdagen bij tussentijdse verkiezingen. Bij verkiezingen waarbij ook beslist wordt over het presidentschap is dat gewoonlijk meer, maar de opkomst van 60 procent in 2004 was uitzonderlijk. "De opkomst hangt in belangrijke mate af van de punten die voor de kiezers van belang zijn", aldus Boaz.

Voor 90 procent van de kiezers is Irak het belangrijkste onderwerp, aldus een recente peiling van het Ipsos Instituut. Nummer twee is de economie (88 procent), gevolgd door de strijd tegen de terreur (85 procent). Dan volgen de gezondheidszorg (82 procent), de garantie dat social security (AOW) overeind blijft (76 procent) en bestrijding van de corruptie in de politiek (75 procent). Voor 37 procent van de kiezers is een verbod op het homohuwelijk het belangrijkste onderwerp dat de politieke keuze bepaalt.

"De Republikeinen hebben de afgelopen weken geprobeerd de aandacht van de kiezers op de economie te richten. Een positief onderwerp voor hen, want de VS mogen zich verheugen in een solide economische groei, ook al vertraagt die enigszins. Maar de kosten van Irak, in mensenlevens en in dollars, bleef in de peilingen onderwerp nummer 1", aldus Boaz.

Niet iedereen bleek daarvan onder de indruk. "Hoe de uitslag morgen ook uitvalt, wij zullen ons Irakbeleid in onverminderd tempo voortzetten", verklaarde vicepresident Cheney gisteren tegenover ABC-News.

"In onverminderd tempo richting de politieke afgrond", aldus de reactie van Hillary Clinton.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 6 november 2006

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

Irak overschaduwt verkiezingsdebat VS

Bekijk de hele uitgave van maandag 6 november 2006

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

PDF Bekijken