Bekijk het origineel

Amerikaanse schrijft over Juliana

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Amerikaanse schrijft over Juliana

3 minuten leestijd

Wat brengt een Amerikaanse schrijfster er anno 2006 toe een Engelstalig jeugdboek te schrijven over een zestiende-eeuwse Nassau? De Californische Ethel Herr deed het, "want Juliana van Stolberg is een voorbeeld dat we God kunnen vertrouwen in alle tijden van nood en zorg, hoe groot we ook zijn en hoe verward we ons ook voelen. Daar kan elk tienermeisje van nu wat aan hebben."

Ethel Herr 'ontmoette' Juliana van Stolberg voor het eerst in een oud geschiedenisboek. Dat gebeurde eind jaren zestig. "Wij hebben toen enkele jaren in Nederland gewoond, omdat mijn man op de luchtmachtbasis Soesterberg was gelegerd. Na terugkomst in de Verenigde Staten ben ik me blijven verdiepen in de geschiedenis van Nederland. Het levensverhaal van Juliana van Stolberg trof me en dat zorgde ervoor dat ik meer van haar wilde weten."

Herr besloot een boek over Juliana van Stolberg te schrijven en reisde af naar het Koninklijk Huisarchief in Den Haag, waar zij met toestemming van koningin Beatrix de brieven van Juliana van Stolberg mocht bestuderen. "Het hoogtepunt kwam toen de archivaris mij een bundel oude, vergeelde brieven bracht. Toen zag ik de inktletters die Juliana van Stolberg daar vier eeuwen eerder had neergeschreven. Ik hield de brieven vast als waardevolle juwelen. Er kwamen tranen in mijn ogen. Op dat onbeschrijflijke moment voelde ik me in de aanwezigheid van deze geachte, oude vrouw." Datzelfde gevoel had Herr toen zij in het Duitse stadje Dillenburg op de heuvel stond en uitkeek over "het veld waar Juliana ooit haar kruiden liet groeien en oogstte."

Op verzoek van de uitgever werd het een boek voor meisjes van circa tien tot veertien jaar. Herr hoopt echter dat het boek breder gelezen zal worden en aanzet tot gesprekken tussen moeders en dochters. Gesprekken over de manier waarop Juliana onderwijs gaf, over het geloofsleven en over opvoeden toen en nu. Het boek kan daar zeker aanleiding toe geven. Een vertaling in het Nederlands is daarom zonder meer de moeite waard, al kan het boek ook een mooie aanvulling zijn voor de afdeling Engels in schoolbibliotheken.

Het boek leest vlot. Het verhaal speelt zich af in 1567 en 1577 op het stamslot van de Nassaus, de Dillenburg. Het zijn dan roerige jaren voor de familie. De strijd van Willem van Oranje in de Nederlanden is op zijn hevigst. De prins moet in 1567 naar de Dillenburg vluchten, zijn zoon Filips Willem wordt een jaar later ontvoerd naar Spanje, hij verliest zijn broer Adolf op het slagveld, in 1574 sneuvelen zijn twee andere broers Lodewijk en Hendrik en ondertussen maakt de opstandige echtgenote Anne van Saksen hem het leven zuur.

Herr schildert hoe het tienermeisje Maria van Nassau al deze gebeurtenissen beleeft. Maria is het tweede kind van Willem van Oranje en zijn eerste vrouw, Anna van Buren. Zij moet in 1567 met haar vader naar de Dillenburg vluchten. Daar wordt zij warm onthaald door haar grootmoeder Juliana.

Herr beschrijft mooi hoe de band tussen Maria en haar grootmoeder hechter en hechter wordt. Hoe haar hart langzaam opengaat voor de rijke boodschap van de Bijbel. Hier en daar schildert Herr wellicht een wat al te rooskleurig beeld van het harde laatmiddeleeuwse leven, maar het boek mag er zijn.

Mede n.a.v. "Dr. Oma. The healing wisdom of Countess Juliana von Stolberg", door Ethel Herr; P&R Publishing, Phillipsburg, New Jersey, VS, 2006; ISBN 10 0 87552 641 1; 208 blz.; $ 11,99.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 17 november 2006

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

Amerikaanse schrijft over Juliana

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 17 november 2006

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

PDF Bekijken