Bekijk het origineel

Amnesty bekritiseert leiders Israël en Palestijnse gebieden

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Amnesty bekritiseert leiders Israël en Palestijnse gebieden

2 minuten leestijd

SDEROT - Palestijnse en Israëlische leiders verkwanselen de kans om het staakt-het-vuren om te zetten in een duurzame vrede. Dat vindt secretaris-generaal Irene Khan van Amnesty International. Gewone mensen lijden, maar geen van de leiders van beide partijen heeft het over vrede, mensenrechten en rechtvaardigheid, zei ze aan het begin van een reis door Israël en de bezette gebieden.

Khan begon haar reis in het Israëlische Sderot, dat vaak wordt getroffen door raketten die Palestijnse strijders afvuren vanuit de Gazastrook. Na overleg met plaatselijke leiders bezocht ze een ziekenhuis en sprak met een 17-jarige jongen die gewond raakte bij een raketaanval. Tegen hem zei ze dat zijn mensenrechten zonder twijfel zijn geschonden.

Israël en de Palestijnen kwamen vorige week een staakt-het-vuren overeen, dat echter al een aantal keer is geschonden. Israëlische soldaten verwondden gisteren twee Palestijnen die de grens naderden en er werd een raket afgevuurd op Israël. Er was geen schade en er vielen geen slachtoffers. Het staakt-het-vuren biedt de partijen de kans om het vredesproces nieuw leven in te blazen.

Hulporganisaties van de Verenigde Naties hebben gisteren een recordbedrag gevraagd voor hulp aan de Palestijnen. Het gaat om een bedrag van 450 miljoen dollar, bestemd voor voedselhulp, noodopvang en geld voor sociale en medische voorzieningen.

Een forse verhoging van het budget voor hulp aan de Palestijnen is volgens de Verenigde Naties nodig in verband met de sterk gestegen armoede in de Palestijnse gebieden. Ongeveer twee derde van de Palestijnen leeft volgens de VN in armoede. De werkloos is het afgelopen jaar opgelopen tot 29 procent van de beroepsbevolking en bijna de helft van de Palestijnen heeft geen continue toegang tot dagelijks voedsel, aldus VN-onderzoeken.

De belangrijkste oorzaak voor de sterk verslechterde omstandigheden in de Palestijnse ge-bieden is de economische boy-cot die Israël en de internatio-nale gemeenschap instelden na het aantreden van de regering onder leiding van de radicale Hamas.

Verscheidene VN-agentschappen bieden hulp in de Gazastrook en op de Westelijke Jordaanoever. De belangrijkste is de UNRWA, die sinds 1950 gezondheidszorg, onderwijs en noodhulp verzorgt in Palestijnse vluchtelingenkampen in de bezette gebieden en de buurlanden van Israël. De UNRWA heeft al jaren grote tekorten en klaagt geregeld over tegenwerking door de Israëlische autoriteiten.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 7 december 2006

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

Amnesty bekritiseert leiders Israël en Palestijnse gebieden

Bekijk de hele uitgave van donderdag 7 december 2006

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

PDF Bekijken