Digibron cookies

Voor optimale prestaties van de website gebruiken wij cookies. Overeenstemmig met de EU GDPR kunt u kiezen welke cookies u wilt toestaan.

Noodzakelijke en wettelijk toegestane cookies

Noodzakelijke en wettelijk toegestane cookies zijn verplicht om de basisfunctionaliteit van Digibron te kunnen gebruiken.

Optionele cookies

Onderstaande cookies zijn optioneel, maar verbeteren uw ervaring van Digibron.

Bekijk het origineel

Gen druif maakt tomaat gezonder

Bekijk het origineel

+ Meer informatie

Gen druif maakt tomaat gezonder

2 minuten leestijd Arcering uitzetten

WAGENINGEN (ANP) - Genen uit onder andere druiven en alfalfa zorgen ervoor dat in tomaten meer gezondheidsbevorderende stoffen ontstaan.

Met deze genetische modificatie zouden op termijn allerlei fruit- en groentesoorten nog veel gezonder kunnen worden dan ze al zijn.

Dat blijkt uit een onderzoek waarop plantkundige Elio Schijlen vandaag promoveerde aan de Universiteit van Amsterdam. Uit een voedingstest met gemodificeerde tomaten op muizen is gebleken dat de vruchten een versterkt positief effect hadden op het voorkomen van hart- en vaatziekten.

Tomaten bevatten net als onder meer appels, spruitjes, rode wijn en peulvruchten veel flavonoïden. Van deze stof is een gunstig effect op de gezondheid bekend, maar er zijn al meer dan 6000 verschillende soorten gevonden. Er lopen tal van onderzoeken naar bijvoorbeeld het effect op diverse kankersoorten, huidveroudering, afslankeffecten en hart- en vaataandoeningen.

Schijlen heeft bewezen dat het mogelijk is tomaten nieuwe flavonoïden te laten aanmaken door genen uit andere gewassen toe te voegen. Ook is hij er in geslaagd de hoeveelheid flavonoïden in tomaten te laten toenemen door bepaalde eiwitten toe te voegen.

Een woordvoerder van de Wageningen Universiteit, waar Schijlen zijn onderzoeken deed, verwacht niet dat er snel gezondere fruit- en groentesoorten in de winkel zullen liggen. Daarvoor is het onderzoek nog te experimenteel. Maar dat de genetisch gemodificeerde producten op termijn de gewone, en minder gezonde soorten verdringen, lijkt wel zeker.

Dit artikel werd u aangeboden door: Reformatorisch Dagblad

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 8 februari 2007

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

Gen druif maakt tomaat gezonder

Bekijk de hele uitgave van donderdag 8 februari 2007

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's