Bekijk het origineel

Doorbraak in overleg Noord-Korea

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Doorbraak in overleg Noord-Korea

Pyongyang ontwapent in ruil voor olie

2 minuten leestijd

PEKING - Over de eerste stappen tot nucleaire ontwapening van Noord-Korea is een akkoord bereikt. In ruil voor de ontwapening krijgt Noord-Korea 1 miljoen ton brandstof. Dat hebben Chinese en Zuid-Koreaanse deelnemers aan het zeslandenoverleg in Peking vandaag gezegd. De VS halen het stalinistische land van de lijst met terroristische staten.

Bij het zeslandenoverleg zijn Noord-Korea, Zuid-Korea, China, Japan, Rusland en de Verenigde Staten betrokken. De zes regeringen van de betrokken landen moeten het akkoord nog goedkeuren. Volgens bronnen in Peking zou Noord-Korea vanochtend nog laten weten of het met het akkoord kan leven.

De New York Times meldde dat in het akkoord is opgenomen dat Noord-Korea binnen zestig dagen zijn nucleaire complex in Yongbyon voorgoed moet ontmantelen en dat de VS, China en Zuid-Korea in ruil daarvoor hulp en compensatie geven.

De Japanse krant Yomiuri Shimbun berichtte dat Noord-Korea zodra het de reactor in Yongbyon heeft gesloten en buitenlandse inspectie heeft toegestaan, kan rekenen op een hulpleverantie van 50.000 ton ruwe olie. Als het land vervolgens al zijn nucleaire faciliteiten geheel ontmantelt, krijgt het nog eens 959.000 ton ruwe olie.

Volgens de Japanse krant moet nog worden afgesproken wat er moet gebeuren met de naar schatting zes of meer atoomwapens die Noord-Korea heeft ontwikkeld. Ook staat in het ontwerpakkoord niets definitiefs over het uraniumverrijkingsprogramma dat Pyongyang er volgens Washington op na houdt.

Volgens het Japanse persbureau Kyodo zijn Japan, VS, Rusland, China en Zuid-Korea overeengekomen om de last van de steun aan Noord-Korea te delen. Het probleem van in de jaren zeventig en tachtig naar Noord-Korea ontvoerde Japanners kan echter nog roet in het eten gooien. Japan wil niet beginnen met steun aan Noord-Korea als er geen vooruitzicht is dat de indertijd ontvoerde Japanners op termijn naar hun land kunnen terugkeren. In september 2005 sloten de zes landen ook al een akkoord over het Noord-Koreaanse atoomprogramma. Maar die overeenkomst bleek na enkele maanden niets waard.

Pyongyang weigerde zich naar de bepalingen te schikken uit onvrede over niet aan het akkoord gerelateerde sancties van Washington.

Zie ook pag. 6: "Maar een paar uur stroom per dag".

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 13 februari 2007

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

Doorbraak in overleg Noord-Korea

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 13 februari 2007

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

PDF Bekijken