Twee beren
"Kaalkop, ga op, kaalkop, ga op!"
2 Koningen 2:23
Elisa is op weg naar het stadje Bethel, zo'n 20 kilometer ten noorden van Jeruzalem. Hij is diep in gedachten. Veel is er in de afgelopen dagen gebeurd. Zijn geliefde meester is met een vurige wagen met vurige paarden ten hemel gevaren en hij heeft de profetenmantel van hem ontvangen. De Heere heeft zijn roeping bevestigd: het water van de Jordaan week uiteen en hij kon er droogvoets doorgaan. Zo-even nog heeft hij in Jericho giftig water mogen veranderen in levend water.
Nu wil hij een bezoek gaan brengen aan Bethel, een goddeloze stad. Want heeft Jerobeam hier niet een gouden kalf laten neerzetten om zo op zijn eigen wijze de Heere te dienen? In Bethel tiert de afgodendienst welig.
In gedachten zien we de profeet de berghelling opklimmen waartegen het stadje is gelegen. Vlak bij de stad wordt hij door een groep kleine jongens bespot. Uit het Hebreeuwse grondwoord weten we dat het hier gaat om opgeschoten pubers. Spottend en honend komen ze achter hem aan. Ze weten heel goed wie het is, ze herkennen hem maar al te zeer aan de bekend e profetenmantel van Elia.
"Kaalkop, ga op!" En nog een keer roepen ze het. Ze krijgen er geen genoeg van. "Kaalkop, ga op!", galmt het door het bergland. Nu zal Elisa niet kaal zijn geweest, want hij was nog een jonge man. Maar het gaat hier om een scheldwoord waarin diepe minachting wordt uitgedrukt.
"Kaalkop, ga op!" roepen ze lachend en spottend. Kom maar op, ga maar naar de stad, als je durft, met je boeteprediking. We trekken ons daar toch lekker niks van aan.
Zo lijken die woorden bij oppervlakkig lezen te willen zeggen. Maar achter die woorden gaat nog iets heel anders schuil. Het Hebreeuwse woord dat deze jongens gebruiken werd namelijk ook in vers 11 gebruikt voor Elia's ten hemel varen: "Alzo voer Elia met een onweder ten hemel."
Het gerucht van Elia's hemelvaart heeft Bethel natuurlijk ook bereikt. En nu wensen ze Elia's opvolger hetzelfde toe: Vaar op, man! Kaalkop, vaar op! We hebben liever dat je, net zoals je meester, hier niet meer komt.
Eigenlijk wensen ze hem dood. Waar halen die jongelui het vandaan? Zo'n diepe minachting voor die profeet en vooral voor de God van die profeet. Ze bespotten het wonder van de hemelvaart van Elia. Waar ze het vandaan hebben? Dat is wel duidelijk. De oorzaak ligt bij de verachtelijke wijze waarop bij hen thuis al lang over de profeten des Heeren wordt gesproken. Aan de keukentafel, onder het eten, wordt smalend over God en Zijn dienst gesproken.
Elisa doorziet het maar al te zeer. Het gaat ten diepste niet om hem, het gaat om zijn God. De eer van zijn God. Elisa vervloekt hen dan ook in de naam des Heeren, maar in hen tevens de hele stad. Want in de hoon van deze jongelui is de gloed van Bethels haat tegen God voelbaar. Deze stad, die zich al zo lang verzet tegen het Woord van de Heere, zal nu een zeer ernstige roepstem ontvangen.
Twee beren komen uit het woud en verscheuren 42 van die jongeren. Wat een ontzagwekkende straf. De volgende dag staan daar 42 kisten. In welk huis zal geen droefheid en smart zijn?
Het laat ons zien hoe ernstig God de zonden neemt. Het gaat hier over jongeren die besneden waren, die behoorden tot Gods verbondsvolk. Hij had Zich in liefde tot dat volk gewend en het verlost uit Egypte. Ze kunnen deze liefdevolle Heere niet ongestraft voortdurend op het hart trappen.
De straf over de jongeren is een diep ernstige waarschuwing voor alle ouders en alle verdere inwoners van Bethel. Er zijn grenzen aan de lankmoedigheid Gods.
Hoe lang gaan wij onze jongeren nog voor in het verachten van Gods ernstige roepstemmen en lieflijke nodigingen? Moet God eerst ook bij ons 'twee beren' zenden voordat we tot inkeer komen?
Ds. A. A. Egas, Middelharnis
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van donderdag 15 februari 2007
Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van donderdag 15 februari 2007
Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's