Verdediger van waarden en normen
GENEMUIDEN - Opkomen voor de belangen van burgers. Dat doet het Overijsselse SGP-Statenlid Dirk van Dijk (55) met verve. Maar nog belangrijker vindt hij het opkomen voor Bijbelse waarden en normen. "Als partij met twee Statenleden kun je niet een te grote broek aantrekken, maar we laten wat dat betreft duidelijk weten waar we staan."
Met 2 van de 63 zetels in de Provinciale Staten van Overijssel vormen de staatkundig gereformeerden geen grote speler in het politieke veld. Toch is de partij diepgeworteld in een aantal gebieden in de provincie. SGP-lijsttrekker Van Dijk hoopt dan ook dat het aantal zetels van zijn partij niet omlaag duikelt bij de Statenverkiezingen van 7 maart, hoewel de kans daarop bestaat. "De vermindering van het aantal Statenleden heeft natuurlijk een risico in zich. Maar ik vertrouw erop dat onze achterban ons niet in de steek laat."
Van Dijk ziet het als zijn taak om te getuigen van de Bijbelse boodschap. "Je kijkt niet in de eerste plaats welke kiezerswinst je kunt bereiken. Het gaat om het handelen vanuit principes. Met Gods Woord als richtsnoer moet je niet verwachten te scoren bij een breed publiek, want ten diepste zit niemand daarop te wachten."
De SGP'er kwam in 1994 in de Overijsselse Staten. Daarvoor zat hij acht jaar voor de SGP in de gemeenteraad van Genemuiden. Zijn hoofdtaak is echter het directeursschap van een basisschool in Genemuiden. "Ik ben een echte onderwijsman."
De interesse voor politiek ontstond bij Van Dijk na een discussie in de jaren '70 over de koers van het jeugdwerk in Genemuiden. De belangstelling voor jongeren leeft ook vandaag nog volop bij de SGP-lijsttrekker. "Onze partij wil graag zaken aanpakken als overmatig alcoholgebruik door jongeren en de problematiek rond drankketen, maar ook het aantal verkeersongevallen onder jongeren."
Van Dijk verwijst naar de aanpak van jongeren in Deventer. Wie jonger is dan 16 en dronken over straat loopt, wordt daar opgepakt en thuis afgeleverd. "Jongeren kunnen een boete afkopen door samen met hun ouders een cursus te volgen. Bij vandalisme kan een soortgelijke aanpak toegepast worden."
De Deventer aanpak past bij de aandacht voor waarden en normen die Van Dijk centraal wil stellen. "Dat doen we vanuit onze christelijke principes. Als partij met twee Statenleden kun je niet een te grote broek aantrekken, maar we laten wat dat betreft duidelijk weten waar we staan."
De SGP maakt zich sterk voor een goed rentmeesterschap. "Geef mensen enerzijds de ruimte om te wonen en te werken. Besteed aandacht aan economie en innovatie. Maar ga anderzijds ook zorgvuldig om met die ruimte. Herstructurering van oude industrieterreinen bijvoorbeeld is een goede zaak."
Van Dijk vraagt ook nadrukkelijk aandacht voor de boeren. Die hebben het al jaren moeilijk. "Wij vinden bijvoorbeeld dat de provincie jonge boeren financieel moet ondersteunen als zij een bedrijf willen overnemen."
Medewerkers van de StemWijzer, een website die stemadviezen verstrekt op internet, noemden het volgens Van Dijk opvallend hoeveel aandacht de SGP schenkt aan het milieu en duurzaamheid. "Wij bepleiten een flink aantal energie- en afvalbesparende maatregelen. Wie daaraan waarde hecht, krijgt al snel het advies SGP te stemmen."
Anderzijds blijken de SGP en Nieuw Rechts op diverse punten dezelfde standpunten in te nemen. Van Dijk: "Het maakt natuurlijk wel verschil hoe je het brengt. Als ik zo'n knaap van die partij hoor roepen dat het in de verpleeghuiszorg schandalig geregeld is, denk ik: Volgens mij heb je niet door dat iedereen in dit land vindt dat het anders moet dan in het verleden. Die omslag is al gemaakt, maar heeft tijd nodig."
Vooral in de Statencommissie zorg en cultuur leveren zijn principes hem nog wel eens commentaar op, zegt Van Dijk. "Op cultureel gebied zijn er veel dingen die ons tegen de borst stuiten. Veel instellingen krijgen subsidie van de provincie. Wij vinden dat je dan ook iets te zeggen hebt over bijvoorbeeld godslasterlijke of aanstootgevende voorstellingen."
Van Dijk signaleert een ontwikkeling in de samenleving dat mensen niet meer omzien naar elkaar. Op bezoek in een Zwolse wijk kwam hij er achter dat hele gezinnen alleen 's avonds nog thuis zijn, de kinderen incluis. Die bezoeken overdag een kinderdagverblijf of gaan na schooltijd naar de opvang.
Oudere bewoners vereenzamen overdag achter de geraniums en zien bijvoorbeeld nog maar zelden spelende kinderen. "Dan zeg ik: Mensen, besteed toch meer aandacht aan je gezin. Kijk hoe waardevol de rol van een moeder thuis is.
Het zou ook goed zijn als er meer kinderen geboren werden. Nieuwe aanwas houdt de samenleving dynamisch. Kinderen zijn een zegen."
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van donderdag 15 februari 2007
Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van donderdag 15 februari 2007
Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's