Bekijk het origineel

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

"Ali Chemicali" was steunpilaar onder regime Saddam

2 minuten leestijd

BAGDAD (ANP) - Tegen generaal Ali Hassan al-Majid al-Tikriti, vooral bekend onder zijn bijnaam Ali Chemicali, is gisteren de doodstraf geëist. De voormalige hoge bestuurder gold als een steunpilaar onder het regime van de intussen opgehangen ex-president Saddam Hussein.

De generaal is een neef van Saddam en Majid en begon zijn loopbaan in Irak als de chauffeur van zijn oom. Zijn bijnaam kreeg Majid (1943) toen hij eind jaren tachtig in Noord-Irak de Koerden bestookte met gifgassen, waardoor vele tienduizenden mensen omkwamen. In 1987 was hij benoemd tot gouverneur van Noord-Irak. Hij kreeg de opdracht een einde te maken aan de onrust onder de Koerden.

De kersverse gouverneur besloot grondig te werk te gaan. Met een pennenstreek droeg hij het Iraakse leger op "alle mensen en dieren" in het gebied te doden. Hij maakte honderden dorpen met de grond gelijk.

Al-Majid vestigde zijn naam als een van de bruutste medewerkers van Saddam al in 1983, toen hij het Noord-Iraakse dorpje Dujail met al zijn inwoners van de kaart veegde. Deze operatie was een wraakactie voor een mislukte moordaanslag op Saddam. Tientallen onschuldige burgers kwamen om. Saddam zelf werd om zijn betrokkenheid in deze zaak ter dood veroordeeld.

Na de Iraakse invasie van Koeweit (1990) werd hij benoemd tot militair gouverneur van dat bezette land.

Nadat hij van 1991 tot 1995 minister van Defensie was geweest, ontsloeg Saddam hem van zijn ministeriële taken. Wel bleef Majid een belangrijke positie vervullen binnen de regerende Baathpartij. Ook bleef hij lid van de Revolutionaire Commando Raad.

In 1995 kon hij zijn trouw aan Saddam opnieuw bewijzen. Twee schoonzoons van Saddam (Majids neven) waren naar het buitenland gevlucht, maar onder beloftes van verzoening weer teruggekeerd. Majid zag er naar verluidt persoonlijk op toe dat ze werden vermoord.

Aan het begin van de Amerikaans-Britse inval (maart 2003) meldde de oppositie dat Majid zijn hoofdkwartier in een ziekenhuis in Basra had ingericht om veilig te zijn. Later werd zijn dood gemeld als gevolg van bombardementen. De Amerikanen namen die meldingen echter niet lang serieus en zij zochten uitgebreid naar Al-Majid. In augustus 2003 werd hij opgepakt door de Amerikanen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 3 april 2007

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 3 april 2007

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

PDF Bekijken