Bekijk het origineel

Canadezen komen om bij aanslag Afghanistan

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Canadezen komen om bij aanslag Afghanistan

3 minuten leestijd

KABUL - In het zuiden van Afghanistan zijn gisteren opnieuw ISAF-militairen omgekomen. Een aanslag met een bermbom in de provincie Helmand kostte drie Canadese militairen het leven.

Ondanks de dood van duizenden van hun leden in de afgelopen vijf jaar lijken de taliban niet aan kracht te hebben ingeboet en ziet Afghanistan momenteel een uitbarsting van geweld van opstandelingen, met name in de zuidelijke provincies.

In de provincie Kandahar, in het district Zhari, werden bij gevechten tussen de taliban en het Afghaanse leger in samenwerking met ISAF-troepen gisteren 21 opstandelingen gedood, onder meer door de ingeroepen luchtsteun.

Eveneens in Kandahar wist de Afghaanse politie dinsdagavond de controle over het district Miya Nishin, die de taliban een dag eerder hadden overgenomen, te herkrijgen.

Volgens ISAF-woordvoerster Maria Carl verloopt het offensief van de taliban in dit "gevechtsseizoen" zoals voorspeld. Ze omschreef gevechtsseizoen als: "Een toename in zelfmoordaanslagen en nog wanhopiger pogingen van de vijanden van vrede en stabiliteit om de illusie te creƫren dat ze sterker zijn dan ze in feite zijn."

In het zuiden van Afghanistan is er vanaf het begin van het jaar een grote toename van geweldsincidenten te zien, aldus waarnemers. Sinds de taliban in 2001 verdreven werd, heeft het gebied niet zo zwaar onder vuur gelegen.

Onbekenden namen dinsdagavond in een moskee in het oosten van Afghanistan mannen die zaten te bidden onder vuur. Drie moskeebezoekers werd doodgeschoten, vier anderen raakten gewond.

De beschieting werd door twee mannen uitgevoerd in een moskee in Ismail Kheil, een dorp in de provincie Khost. De daders zijn ontkomen.

Op de snelweg tussen Kabul en Kandahar werden twee bewakers van een VN-konvooi doodgeschoten. De slachtoffers zijn Afghanen. In Jalalabad in de provincie Nangarhar werden een Pakistaan en twee Afghanen gearresteerd die zelfmoordaanslagen zouden hebben voorbereid op de gouverneur van Nangarhar, Gul Agha Sherzoi.

De Afghaanse minister van Defensie, generaal Abdul Rahim Wardak, zei tegenover de BBC de indruk te hebben dat de steun voor de taliban vanuit de bevolking aan het afnemen is.

"Op het moment zien we het tij in ons voordeel keren, de taliban hebben gefaald in hun zogenoemde lenteoffensief. Ze zijn er niet in geslaagd Kabul te isoleren, de snelwegen af te sluiten of hun invloed in de regio te vergroten", aldus Wardak. "Nu keren veel mensen zich tegen hen en steunen de regering."

Volgens een telling van het persbureau Associated Press zijn in Afghanistan tot op heden dit jaar ongeveer 2400 mensen -burgers, opstandelingen en militairen- door geweld om het leven gekomen.


Afghanistan

- Drie Canadese ISAF-militairen omgekomen in zuiden Afghanistan.

- Moskeebezoekers in oosten Afghanistan door onbekenden doodgeschoten.

- Afghaanse minister van Defensie: Steun voor taliban neemt af.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 21 juni 2007

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

Canadezen komen om bij aanslag Afghanistan

Bekijk de hele uitgave van donderdag 21 juni 2007

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

PDF Bekijken