Bekijk het origineel

Elektrische stimulatie effectief bij angina pectoris

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Elektrische stimulatie effectief bij angina pectoris

2 minuten leestijd

Als de hartspier niet voldoende bloed toegevoerd krijgt, ontstaat een drukkend gevoel of pijn op de borst. Deze aandoening heet angina pectoris. De oorzaak is aderverkalking in de kransslagaders of in de kleinere vaten rond de hartspier. Vaak verdwijnen de klachten door het gebruik van bloeddrukverlagers, een dotterbehandeling of een bypassoperatie.

Uit onderzoek blijkt echter dat voor 60 van de 500 patiënten (12 procent) deze standaardbehandelingen niet toereikend zijn. Er wordt dan gesproken van refractaire angina pectoris. Voor deze patiënten bestaan aanvullende therapeutische mogelijkheden, waaronder elektrische neurostimulatie (ENS). Daarbij wordt via plakkers op de borst een elektrische prikkel aan de hartspier gegeven. Het kan ook via een elektrode die inwendig op het ruggenmerg wordt aangebracht: ruggenmergstimulatie.

Jessica de Vries deed onderzoek naar de resultaten van beide methoden waarop ze morgen aan de Rijksuniversiteit Groningen promoveert. Uit haar onderzoek blijkt dat beide vormen van elektrische neurostimulatie effectieve behandelingen zijn bij patiënten met refractaire angina pectoris. De pijnklachten verminderen en ook neemt het zuurstoftekort in het hart af. Deze positieve effecten zijn zowel op de korte als de lange termijn merkbaar, zowel bij patiënten met een acute vorm van angina pectoris als bij patiënten met de chronische vorm. Tot de eerste groep behoren ook de patiënten met een hartinfarct. Na een primaire dotterbehandeling blijken ook zij baat te hebben bij elektrische neurostimulatie. De Vries waarschuwt wel voor deze vorm van neurostimulatie bij patiënten die een pacemaker hebben of een inwendige automatische defibrillator. Naar de veiligheid van een combinatie van deze elektrische apparaten moet nader onderzoek gedaan worden bij een grote groep patiënten.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 26 juni 2007

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

Elektrische stimulatie effectief bij angina pectoris

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 26 juni 2007

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

PDF Bekijken