Goed gesprek in oude keet
DE GLIND - De keet op het erf van de familie Van Zijtveld in De Glind is een bijzondere. Niet de kinderen, maar de ouders namen de beslissing om het hok op hun erf te plaatsen. Omdat ze hem zelf bekostigen, kunnen ze regels stellen én handhaven.
"Keet zonder naam", wordt het honk van de Van Zijtvelds op de site ketenbarneveld.nl genoemd. Het is één van de weinige keten waar ook een adres bij staat, zodat er op een zaterdagavond een bezoek kan worden gebracht aan boerderij Havikhorst in De Glind.
Voor het huis is vader Henco aan het voetballen met een van de jongere kinderen. Moeder Rita kijkt toe. De zoon van 17 zit met enkele vrienden bij de keet, die achter de koeienschuur staat. Zij vinden het prima dat er bezoek komt.
Het bouwsel, een voormalige bouwkeet, ziet er oud en vervallen uit, maar de jongens zijn op doordeweekse avonden druk bezig met een nieuw onderkomen in een schuur die naast het woonhuis staat. Vanavond zitten ze vanwege het mooie weer buiten. De één op een stoel, de ander op een kratje bier, waar enkele flesjes uit verdwenen zijn. Er is geen muziek; de geluidsinstallatie heeft het begeven.
Moeder Rita vertelt hoe de "keet zonder naam" op hun erf is gekomen. "Onze middelste zoon wilde twee jaar geleden graag met enkele vrienden in het weekend bij elkaar komen. Het kerkelijk jeugdwerk op zaterdagavond trok hen niet zo. Het gevaar bestond dat ze in een andere keet of discotheek hun zaterdagavond zouden gaan doorbrengen. Toen we dat hoorden, hebben we besloten een plek vrij te maken op ons erf, met de gedachte de jongeren vast te houden."
De ouders van de andere jongeren zijn vooral blij dat de Van Zijtvelds -die voorheen actief waren in het kerkelijk jeugdwerk- het initiatief hebben genomen. In de keet gelden duidelijke afspraken over de hoeveelheid alcohol, het soort muziek en het volume en de sluitingstijd. Rita van Zijtveld: "Jongeren snappen dingen beter als er regels worden gesteld. Door liefde te geven, belangstelling te tonen en mee te leven waren die regels geen probleem. Wel kostte dit van ons als ouders, zeker in het begin, tijd en energie. Tijd om met de jongens in gesprek te gaan en energie om toch iedere keer consequent te zijn. Nu is dat minder, de jongens gaan uit zichzelf redelijk op tijd naar huis."
Rita en Henco van Zijtveld bezoeken de jongelui in de keet regelmatig. "Het is belangrijk om bespreekbaar te maken hoe je met alcohol moet omgaan, bijvoorbeeld. Dat het een persoonlijke verantwoordelijkheid is hoeveel je drinkt. Tussendoor hebben we het ook over zaken zoals kerkgang en catechisatie. Niet alleen de 'regeltjes' die bij het leven horen, ook juist de liefde die God, onze hemelse Vader, voor ons heeft, is zo wezenlijk om door te geven aan onze jeugd. Als ouder wil je toch dat ze die liefde in hun leven ontvangen.
Het plaatsen van een keet zijn wij ook in dat licht gaan zien. We hebben het een plek in ons gebedsleven gegeven. In gesprekken met andere ouders hebben we gezegd: wij als ouders moeten loslaten, maar God houdt ze vast."
De Van Zijtvelds ervaren het beleid van de gemeente Barneveld om keten onder strikte voorwaarden te gedogen als positief. "De jongelui merken zo dat er vanuit de gemeente sociale controle is en dat ze niet zomaar hun gang kunnen gaan."
Dit is het vierde artikel in een serie over jongerenketen. Morgen deel 5.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van woensdag 3 oktober 2007
Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van woensdag 3 oktober 2007
Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's