Bekijk het origineel

Raad Utrecht kiest voor Wolfsen

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Raad Utrecht kiest voor Wolfsen

2 minuten leestijd

UTRECHT (ANP) - De Utrechtse gemeenteraad heeft gisteren besloten A. Wolfsen voor te dragen als nieuwe burgemeester van Utrecht. De kandidaat reageerde opgetogen. "Heel, heel bijzonder", zei hij in een reactie.

Woensdag liep het burgemeestersreferendum uit op een fiasco. Omdat de opkomst met ruim 9 procent ver onder de vereiste 30 procent lag, is de volksraadpleging ongeldig verklaard. De gemeenteraad moest daarom zelf beslissen wie van de twee kandidaten, Wolfsen of Pans, wordt voorgedragen als voorkeurskandidaat om burgemeester Brouwer-Korf op te volgen.

Wolfsen haalde bij het referendum 60 procent van de stemmen. In de gemeenteraad werden dertig stemmen op hem uitgebracht. Pans kreeg twee stemmen. Elf raadsleden brachten een blanco stem uit.

Na de uitslag kwam Wolfsen naar de raadzaal om de felicitaties in ontvangst te nemen. "Het voelt allemaal nog een beetje onwerkelijk. Het is heel, heel bijzonder om burgemeester te mogen worden van deze fascinerende stad." Wolfsen meent niet een valse start te maken door het mislukte referendum. "Ik ben zo hartelijk ontvangen. Ik kijk vooruit en er is absoluut een klik tussen mij en de stad."

Wolfsen, die sinds 2002 voor de PvdA in de Tweede Kamer zit, zal het parlement nu verlaten. Fractievoorzitter Tichelaar noemde dat "verlies voor de fractie en winst voor Utrecht." Wolfsen wordt in de Tweede Kamer hoogstwaarschijnlijk opgevolgd door Jan Boelhouwer, die van 2003 tot 2006 ook al in de Kamerbankjes zat.

Een meerderheid in de Tweede Kamer wil na het Utrechtse debacle af van het burgemeestersreferendum. De fracties van CDA, PvdA en VVD vinden dat het mislukte referendum in Utrecht laat zien dat dit geen goede methode is om een burgemeester te kiezen. Minister Ter Horst (Binnenlandse Zaken) liet via haar woordvoerder weten alle burgemeestersreferenda te laten evalueren. Als daaruit blijkt dat die niet werken, moet de wet worden aangepast om een einde te maken aan het burgemeestersreferendum.

De SGP-fractie in de Tweede Kamer zal volgende week tijdens het mondelinge vragenuur minister Ter Horst aan de tand voelen over burgemeestersreferenda. Wat SGP-Kamerlid Van der Staaij betreft worden deze referenda meteen stilgelegd. Afwachten hoe het referendum in Eindhoven verloopt, heeft volgens hem geen zin. Dat tot nu toe bijna alle burgemeestersreferenda mislukt zijn, moet de minister ertoe brengen hieraan geen overheidsgeld meer te besteden, vindt de SGP.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 12 oktober 2007

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

Raad Utrecht kiest voor Wolfsen

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 12 oktober 2007

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

PDF Bekijken