Bekijk het origineel

Bergingsoperatie vliegtuigen afgerond

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Bergingsoperatie vliegtuigen afgerond

2 minuten leestijd

BERKHOUT/URSEM (ANP) - De berging van het Amerikaanse vliegtuigwrak uit de Tweede Wereldoorlog aan de Noorddijkerweg in Ursem is zo goed als afgerond. Dat heeft de gemeente Koggenland gisteren bekendgemaakt.

Met de berging van de op 29 juni 1944 neergestorte Amerikaanse B24H Liberatorbommenwerper komt het einde in zicht van de omvangrijke operatie in de Noord-Hollandse gemeente, waarbij ook de Britse Handley Page Hampdenbommenwerper in Berkhout werd geborgen.

Het was de tweede keer in de Nederlandse geschiedenis dat twee wrakken werden meegenomen in één berging. Bij de wrakken zouden mogelijk nog bommen liggen, maar die zijn niet gevonden.

Ook werd op twee andere locaties in de gemeente Koggenland gezocht naar twee gedropte, niet-ontplofte bommen. Daarvan is er één gevonden in een weiland in Berkhout. Zondag heeft de Duik- en Demonteergroep van de Koninklijke Marine de ontsteking van een Amerikaanse 500-ponder gedemonteerd. De bom is inmiddels op zee tot ontploffing gebracht.

In de kuil waarin de B24 lag vonden de bergers boordwapenmunitie en kleine wrakdeeltjes. Verder lagen er onder meer vier vliegtuigaccu's. Stoffelijke resten werden niet aangetroffen, omdat de bemanningsleden van het Amerikaanse vliegtuig het toestel voordat het neerstortte met de parachute verlieten.

Bij de Britse bommenwerper werden naast wrakdelen en boordwapenmunitie wel de stoffelijke resten gevonden van mogelijk twee vermiste bemanningsleden. De Bergings- en Identificatie Dienst (BID) van de Koninklijke Landmacht onderzoekt de stoffelijke resten. Binnen een jaar moet er meer duidelijkheid zijn over de identiteit van de slachtoffers.

De speciale eenheid van de marine zoekt nog naar één mogelijke gedropte, niet-ontplofte bom.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 12 oktober 2007

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

Bergingsoperatie vliegtuigen afgerond

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 12 oktober 2007

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

PDF Bekijken