Bekijk het origineel

Zestig jaar homo-emancipatie

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Zestig jaar homo-emancipatie

3 minuten leestijd

De laatste zestig jaar heeft de homobeweging veel rechten en verworvenheden weten op te bouwen. Een overzicht.

1946: Oprichting Shakespeare Club. Gaat in 1949 Cultuur- en Ontspanningscentrum (COC) heten.

1950: Actieve vervolging justitie van overtreders artikel 248bis Wetboek van Strafrecht. Dat artikel werd in 1911 ingevoerd, waarmee homoseksueel contact onder de 21 jaar strafbaar werd gesteld als zijnde ontucht. Maximaal vier jaar celstraf.

1952: In Amsterdam verschijnen de eerste homodancings. Ze worden gedoogd, maar de politie houdt de dancings in de gaten.

1964: COC-voorzitter Benno Premsela verschijnt voor het eerst op televisie zonder dat hij onherkenbaar wordt gemaakt. COC heet voortaan Nederlandse Vereniging van Homofielen COC.

1969: Eerste homodemonstratie in Nederland op het Binnenhof in Den Haag. In grote steden worden Studenten Werkgroepen Homoseksualiteit opgericht.

1970: Amsterdam werpt zich meer en meer op als Gay Capital van Europa.

1971: Afschaffing artikel 248bis in het Wetboek van Strafrecht. In totaal zijn 5000 homoseksuelen op grond van dit artikel veroordeeld. Het COC heet nu Nederlandse vereniging voor Integratie van homoseksualiteit COC.

1973: COC krijgt na twee afwijzingen in 1963 en 1967 rechtspersoonlijkheid en daarmee juridische en maatschappelijke erkenning. Deze erkenning is lang geweigerd omdat in het COC-blad contactadvertenties stonden van getrouwde mannen.

1973: Homoseksuelen mogen in het leger aan de slag, nadat ze altijd geweerd zijn met classificatie S-5: psychisch instabiel.

1986: Overheid komt voor het eerst met een nota over homoseksualiteit. Daarin wordt steun beloofd voor homoactiviteiten en een aanpak van discriminatie in de wetgeving, op de arbeidsplek, bij huisvesting en onderwijs.

1990: De wereldgezondheidsorganisatie WHO schrapt homoseksualiteit van de lijst van geestesziekten.

1993: Na twintig jaar discussie nemen zowel de Eerste als de Tweede Kamer de Algemene wet gelijke behandeling aan. Daarin wordt het maken van onderscheid op grond van onder meer de homoseksuele gerichtheid verboden. Tegen de wet is veel protest vanuit christelijke kring.

1996: Eerste Gay Pride in Amsterdam.

1997: Geregistreerd partnerschap mogelijk voor homoseksuelen en lesbische vrouwen.

1998: De eerste Gay Games in Amsterdam.

2001: Eerste homohuwelijk op 1 april 2001 in het Amsterdamse stadhuis. Nederland is daarmee het eerste land met een homohuwelijk. Buitenlandse adoptie blijft onmogelijk.

2004: Benoeming eerste openlijk homoseksuele politici. Peter Rehwinkel en Geert Dales worden burgemeester van resp. Naarden en Leeuwarden.

2006: CDA-er Joop Wijn eerste openlijk homoseksuele minister.

Rond de Kamerverkiezingen sluit COC politieke convenanten over bevordering van de homo-emancipatie met PvdA en VVD. Nauw overleg tussen COC en CU tijdens kabinetsformatie.

2007: Een ruime Kamermeerderheid steunt een wetsvoorstel dat het voor homoparen mogelijk maakt kinderen uit het buitenland te adopteren. Alleen CU en SGP zijn tegen. Een door het kabinet ingestelde commissie constateert dat een lesbienne gemakkelijker het officiƫle ouderschap moet kunnen krijgen van een kind dat gebaard is door de vrouw met wie ze samenwoont.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 8 november 2007

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

Zestig jaar homo-emancipatie

Bekijk de hele uitgave van donderdag 8 november 2007

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

PDF Bekijken