Bekijk het origineel

Spoorbedrijf verliest geding tegen ProRail

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Spoorbedrijf verliest geding tegen ProRail

2 minuten leestijd

UTRECHT - Vervoersbedrijf Syntus heeft het kort geding tegen spoorbeheerde r ProRail verloren. ProRail hoeft de capaciteitsverdeling voor 2008 niet aan te passen op de trajecten in het oosten van het land waarop Syntus actief is.

Dat heeft de rechtbank in Utrecht gisteren beslist. Volgens de rechter is er geen sprake van dat de capaciteit op het spoor oneerlijk is verdeeld.

Syntus spande vorige week een kort geding aan en wilde dat het nieuwe rooster zou worden opgeschort zolang de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) niet heeft geoordeeld over bezwaren van Syntus en andere vervoerders. De vervoerders stapten naar de NMa omdat ze het niet eens zijn met de manier waarop ProRail onderhoud heeft ingepland, want hierdoor vallen treinen in de vroege ochtend en late avond uit.

Syntus vroeg echter ook een oordeel van de rechter, omdat de NMa pas in februari uitspraak doet. Volgens de rechter is ProRail eerlijk en zorgvuldig te werk gegaan. Ook is de rechter het niet met Syntus eens dat het onderhoud in minder uren en in het weekeinde kan worden gedaan.

ProRail laat weten verheugd te zijn "dat de rechtbank de argumenten zorgvuldig inhoudelijk heeft gewogen." "We zijn ook blij dat de rechter stelt dat er 's nachts echt vijfenhalf uur nodig is voor het onderhoud. Sinds het begin van deze discussie wijzen wij al op het belang dat er voldoende tijd moet worden ingepland voor werkzaamheden."

Syntus is teleurgesteld. "De reiziger is de dupe. Mensen kunnen met de bus, maar gezien de reistijd worden ze daar niet beter van. Wij richten nu onze pijlen op de NMa en hopen dat die tot een andere uitspraak komt." Syntus verzorgt treinvervoer in het oosten van het land op de trajecten Arnhem-Doetinchem, Zutphen-Goor en Goor-Hengelo.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 18 december 2007

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

Spoorbedrijf verliest geding tegen ProRail

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 18 december 2007

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

PDF Bekijken