Bekijk het origineel

S&N akkoord met bod Heineken en Carlsberg

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

S&N akkoord met bod Heineken en Carlsberg

2 minuten leestijd

AMSTERDAM (ANP) - De Britse bierbrouwer Scottish & Newcastle (S&N) stemt in met een overname door de branchegenoten Heineken en het Deense Carlsberg.

Dat lieten de ondernemingen vanmorgen weten. Heineken en Carlsberg bieden 800 pence per aandeel in contanten, ofwel 7,8 miljard Britse pond (10,4 miljard euro). Als de overname slaagt, wordt Heineken de grootste brouwer in het Verenigd Koninkrijk en verstevigt het bedrijf zijn leidende rol op de Europese biermarkt.

Op de Portugese, de Ierse, de Finse en de Belgische markt verwerft de Nederlandse brouwer de tweede positie. Bovendien krijgt het concern vastere voet aan de grond in de opkomende biermarkt India.

"Dit is een zeer belangrijke strategische stap voor ons", zei Jean-Fran├žois van Boxmeer, de bestuursvoorzitter van Heineken. Carlsberg verkrijgt de volledige controle over BBH, de Oost-Europese alliantie tussen Carlsberg en S&N. Verder nemen de Denen de activiteiten van de Britten over in Frankrijk, Griekenland, China en Vietnam.

De overname vereist de goedkeuring van de Europese Commissie en wordt naar verwachting in het tweede kwartaal van dit jaar afgerond. Het duo verwacht dat de opsplitsing van S&N ongeveer een jaar in beslag neemt. Heineken en Carlsberg rekenen op een jaarlijks financieel voordeel vanaf 2012 van 246 miljoen pond (329 miljoen euro), waarvan 120 miljoen pond (162 miljoen euro) voor Heineken. Dit moet voor 70 procent uit kostenbesparingen komen en voor 30 procent door hogere verkopen.

In oktober vorig jaar maakten Heineken en Carlsberg hun belangstelling voor S&N bekend. De Britten verzetten zich aanvankelijk hevig tegen de plannen van het duo.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 25 januari 2008

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

S&N akkoord met bod Heineken en Carlsberg

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 25 januari 2008

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

PDF Bekijken