Bekijk het origineel

Corporate Express wijst Staples af

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Corporate Express wijst Staples af

3 minuten leestijd

AMSTERDAM - De Nederlandse leverancier van kantoorartikelen Corporate Express is het doelwit geworden van een overnamepoging van zijn Amerikaanse branchegenoot en marktleider Staples. Staples deed een bod van 2,5 miljard euro in contanten, maar Corporate Express wees dit bod resoluut af.

De Amerikanen maakten de poging bekend in een brief aan Corporate Espresstopman Ventress, die gistermiddag werd vrijgegeven. De 7,25 euro per aandeel die ze willen betalen, zou Corporate Express aanzienlijk onderwaarderen.

Staples is eerder genoemd als kandidaat om Corporate Express te kopen. De Telegraaf beweerde twee weken geleden dat beide bedrijven gesprekken voerden. Corporate Express ontkende dit toen.

Staples liet gisteren weten teleurgesteld te zijn in de houding van Corporate Express. Het Amerikaanse bedrijf heeft in de afgelopen maanden verscheidene keren geprobeerd om met Corporate Express te praten over het vormen van een combinatie. De directie van Corporate Express heeft gesprekken steeds geweigerd, aldus het bedrijf.

Het Nederlandse concern, waar meer dan 18.000 mensen werken, leek al geruime tijd rijp voor de slacht. Het bedrijf presteerde vorig jaar ondermaats, vooral in de Verenigde Staten, zijn belangrijkste markt. De beurskoers is daardoor sterk gedaald. De directie presenteerde anderhalve week geleden wel een omslag. De onderneming boekte in het vierde kwartaal voor het eerst in een jaar tijd omzetgroei in de VS. Dit tot verrassing van de meeste analisten.

Corporate Express heette tot vorig voorjaar nog Buhrmann. Het bedrijf besloot tot een naamswijziging omdat het in de VS bekend is als Corporate Express en de onderneming daar een groot deel van de omzet haalt. Corporate Express levert kantoorartikelen, zoals kantoormeubelen en printpapier. De afgelopen tijd zijn daar steeds meer afgeleide artikelen bijgekomen, zoals schoonmaakmiddelen, tissues, toiletpapier en cateringartikelen.

De basis ligt in 1806, toen George Hendrik Bührmann en zijn vader begonnen met een papierhandel. In 1999 voegde Buhrmann het Amerikaanse bedrijf Corporate Express toe aan de onderneming. Hiermee haalde de kantoorhandelaar een kwakkelende distributeur in huis die niettemin de omzet van de het fusiebedrijf bijna verdubbelde.

Staples, met een omzet van 18,2 miljard dollar (12,4 miljard euro) in 2006 en 2000 winkels marktleider in kantoorartikelen, is actief in Noord- en Zuid-Amerika, Europa en Azië.

Het concern verkoopt allerlei kantoorbenodigdheden, van voorraadartikelen, tot apparaten en meubilair. Dat doet het bedrijf via zijn enorme winkels, maar ook via een catalogus, internet en op contractbasis. De eerste 'superwinkel' werd in 1986 in het Amerikaanse Brighton geopend door oprichter Thomas Stemberg.

Inmiddels is de jaaromzet van het concern uitgegroeid tot 18,2 miljard dollar. Corporate Express komt niet verder dan ruim 5,6 miljard euro. Het concern heeft het hoofdkantoor net buiten Boston in Framingham, in de staat Massachusetts. In Nederland heeft het Amerikaanse bedrijf kantoren onder de naam Office Centre.

Op de beurs in Amsterdam sloot het aandeel Corporate Express de dag af met een koerswinst van 39 procent. De koers belandde met 7,55 euro boven het bod van Staples. Beleggers leken erop te speculeren dat een biedingsstrijd rondom de handelsonderneming zal ontstaan. Namen als Office Depot en Office Max circuleerden al in de markt.

Bod

- Staples doet bod van 2,5 miljard euro in contanten.

- Corporate Express wijst bod resoluut af.

- Bij Nederlands bedrijf werken ruim 18.000 mensen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 20 februari 2008

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

Corporate Express wijst Staples af

Bekijk de hele uitgave van woensdag 20 februari 2008

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

PDF Bekijken