Bekijk het origineel

Vluchtelingen in het nauw in Darfur

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Vluchtelingen in het nauw in Darfur

Sudanese leger start nieuw offensief

2 minuten leestijd

CAIRO (AP) - Duizenden vluchtelingen zijn door een offensief van het Sudanese leger in Darfur tegen rebellen in het nauw gedreven. Dat hebben rebellen en hulpverleners gisteren gezegd.

De laatste regeringsaanval in de regio Jebel Moon bij de grens met Tsjaad kostte dinsdag twaalf burgers het leven. Ook werden twintig burgers gearresteerd. De strijd gaat nog door, zei een rebellenleider tegen het persbureau AP. Bij het afslaan van de aanval kwamen volgens hem ook drie rebellen om.

Zeker 12.000 vluchtelingen hebben deze maand hun heil gezocht in Tsjaad, in een poging het escalerende geweld te ontlopen. Het Sudanese ministerie van Buitenlandse Zaken zei dat de rebellen overdrijven als ze zeggen dat duizenden vluchtelingen in gevaar zijn. Bij de strijd dinsdag kwamen acht soldaten om en raakten er vijftien gewond, zei het leger, dat claimt de gevechten die dag gewonnen te hebben.

De rebellen zeggen dat 10.000 burgers naar Tsjaad willen vluchten, maar aan de grens worden tegengehouden door het Sudanese leger en de janjaweedmilities. Een VN-woordvoerder zei dat 8000 mensen vastzitten aan de grens, maar zei niet te weten wie hen tegenhoudt.

De leider van de Sudanese Bevrijdingsbeweging, Abdulwahid Elnur, beschuldigde de VN en hulpverleners ervan de burgers in Darfur in de steek te laten. Het leger en de janjaweedmilities begaan moorden en de internationale gemeenschap doet niets, zei hij.

De VN-missie in Darfur, die in januari begon, moet geweld tegen burgers voorkomen, maar zegt momenteel te weinig manschappen te hebben om haar taak te kunnen uitvoeren. De missie moet bestaan uit 26.000 soldaten, maar het merendeel is nog niet gearriveerd.

De strijd in Darfur begon in 2003, toen etnisch Afrikaanse boeren de wapens opnamen tegen de door Arabieren gedomineerde regering in Khartoem. De janjaweedmilities strijden aan de kant van het regeringsleger. Meer dan 200.000 mensen zijn omgekomen en 2,5 miljoen mensen zijn op de vlucht geslagen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 21 februari 2008

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

Vluchtelingen in het nauw in Darfur

Bekijk de hele uitgave van donderdag 21 februari 2008

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

PDF Bekijken