Bekijk het origineel

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

"Longstaybeleid voor tbs'er moet op de schop"

1 minuut leestijd

DEN HAAG (ANP) - Het zogenoemde longstaybeleid voor tbs'ers die "onbehandelbaar" zijn, moet op de schop. De problemen met longstayafdelingen zijn dermate zorgelijk dat staatssecretaris Albayrak (Justitie) moet overwegen de langdurige plaatsing af te schaffen.

Dat staat in een advies dat de Raad voor de Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming (RSJ) gisteren heeft gepubliceerd. De raad vindt dat Albayrak de mogelijkheden om de longstay te sluiten moet onderzoeken. Als alternatief moet ze ook bekijken of minder tbs'ers op dergelijke afdelingen kunnen worden geplaatst.

De raad constateert dat longstayafdelingen de afgelopen jaren veel sneller zijn gegroeid dan verwacht. Bij afschaffing van de longstay zouden de patiënten weer worden behandeld in normale tbs-klinieken. De andere optie, het indammen van de groei van de afdelingen, kan worden bereikt door de rechter het besluit voor plaatsing te laten nemen. Nu nog bepaalt de minister van Justitie of een tbs'er naar de longstay moet.

Afschaffing van de longstay is niet aan de orde, zei een woordvoerder van het ministerie van Justitie in een reactie. Het uitgangspunt is de maatschappelijke veiligheid. Volgens de zegsman zal er altijd een groep tbs'ers blijven voor wie langdurige beveiliging en zorg nodig is.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 27 februari 2008

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van woensdag 27 februari 2008

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

PDF Bekijken