Bekijk het origineel

Pelosi: Tibet gewetenstest voor wereld

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Pelosi: Tibet gewetenstest voor wereld

2 minuten leestijd

DHARMSALA - Nancy Pelosi, de voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, heeft de wereld gisteren opgeroepen om het harde Chinese optreden in Tibet krachtig te veroordelen. Zij sprak van een "test voor het geweten van de wereld."

Pelosi deed haar oproep tegenover een menigte van duizenden Tibetanen in het Indiase Dharmsala, waar zij een ontmoeting had met de dalai lama.

De Democrate zei in haar toespraak dat het moment van nu of nooit is aangebroken voor de wereldgemeenschap om zich tegen de onderdrukking in Tibet en China uit te spreken. "Anders hebben we alle morele autoriteit verloren om mensenrechten waar dan ook ter wereld te verdedigen."

Pelosi's bezoek aan de dalai lama met een delegatie van het Amerikaanse Congres was al gepland voordat de situatie in Tibet escaleerde. Pelosi is de eerste buitenlandse politicus die de dalai lama ontmoet sinds demonstraties vorige week in Lhasa op geweld uitdraaiden. Haar wachtte in Dharmsala, de standplaats van de Tibetaanse regering in ballingschap, een hartelijk ontvangst.

De dalai lama noemde de VS een groots land dat bekendstaat als kampioen van vrijheid en democratie. Ook de toehoorders van Pelosi's toespraak waren zichtbaar aangedaan door de Amerikaanse steun.

Na de ontmoeting met de dalai lama riep Pelosi op tot een internationaal onderzoek naar het geweld in Tibet en maande zij China om de regio open te stellen voor de pers en voor buitenlandse waarnemers. Zij deed China's bewering dat de dalai lama achter het geweld zit af als onzin.

Volgens de Tibetanen zijn bij de protesten tegen de Chinese overheersing in Tibet en de omliggende Chinese provincies in totaal 99 doden gevallen.

De Chinese autoriteiten hebben gisteren onder meer op het internet foto's verspreid van de negentien "meest gezochte relschoppers" in Lhasa, de hoofdstad van Tibet. De foto's komen van beeldmateriaal dat een week geleden werd gemaakt tijdens de bloedige onlusten in Lhasa. De staatskrant Tibet Daily meldde gisteren dat al twee van de negentien voortvluchtigen zijn opgepakt.

Na tal van vergeefse pogingen sinds 10 maart zijn gisteren Tibetaanse betogers het terrein van de Chinese ambassade in New Delhi binnengedrongen. De Indiase politie en Chinese bewakers wisten de circa vijftien indringers te overmeesteren, zo liet de Indiase politie weten.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 22 maart 2008

Reformatorisch Dagblad | 33 Pagina's

Pelosi: Tibet gewetenstest voor wereld

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 22 maart 2008

Reformatorisch Dagblad | 33 Pagina's

PDF Bekijken