Bekijk het origineel

Aandeelhouder ASMI levert opnieuw kritiek op topman

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Aandeelhouder ASMI levert opnieuw kritiek op topman

"Resultaten chipmaker om te huilen"

3 minuten leestijd

AMSTERDAM (ANP) - Bestuursvoorzitter Chuck del Prado van de chipmachinebouwer ASMI ligt opnieuw onder vuur. Aandeelhouder Hermes heeft er geen vertrouwen in dat hij de kwakkelende "front end"-divisie, die machines maakt voor de productie van computerchips, weer op de rails krijgt.

Het hedgefonds wil dat de in maart aangetreden topman zijn biezen pakt, evenals vijf leden van de raad van commissarissen.

Hermes heeft zijn voorstellen op de agenda laten zetten van de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering op 21 mei, zo maakte ASMI gisteren bekend. Woordvoerder Wouter Rosingh van Hermes zei dat het hedgefonds de komende tijd andere aandeelhouders van zijn gelijk zal proberen te overtuigen.

De resultaten van ASMI in 2007 waren "om te huilen", zei Rosingh. Het bedrijf boekte volgens Hermes een "piepkleine" winst, waar sectorgenoten optimaal profiteerden van het tweede "recordjaar" op rij voor de halfgeleiderindustrie.

Er moet volgens Hermes, dat een belang in het bedrijf heeft van 13 procent, snel iets veranderen bij ASMI. "En je moet je afvragen of die verandering van binnenuit kan komen of dat daar wellicht een verse kijk voor nodig is", aldus Rosingh.

Chuck del Prado (46) werkt al jaren voor ASMI. Hij maakt sinds 2006 deel uit van het bestuur van het bedrijf en is de zoon van oprichter Arthur del Prado, die dit jaar met pensioen ging. Voor zijn toetreding tot het bestuur bestierde hij onder meer de Amerikaanse tak van de chipmachinefabrikant.

ASMI liet gisteren weten niets te zien in de voorstellen van Hermes. President-commissaris Paul van den Hoek zei erop te vertrouwen dat het huidige bestuur, inclusief Del Prado, erin zal slagen het bedrijf weer net zo winstgevend te maken als zijn branchegenoten.

Het bedrijf, dat zijn aandeelhouders twee jaar geleden onder grote druk beterschap beloofde, zei dat sindsdien "belangrijke stappen" zijn gezet. Hermes denkt daar anders over: "We wachten al twee jaar en er komt niets uit. Op zo'n moment moet je als aandeelhouder zeggen: het is welletjes geweest", aldus Rosingh.

Als vervanger voor Del Prado heeft Hermes Farhad Moghadam voorgedragen. Moghadam studeerde in Teheran en aan de Amerikaanse Stanforduniversiteit. Hij werkte vijftien jaar voor de chipmaker Intel, een belangrijke klant van ASMI, en elf jaar voor concurrent Applied Materials.

Het bestuur van ASMI sprak eerder dit jaar op aandringen van het Amerikaanse hedgefonds Fursa met een team van experts uit de chipindustrie over een nieuwe koers. Moghadam behoorde volgens Rosingh tot die deskundigen. Maar de twee fondsen trekken volgens de zegsman van Hermes niet samen op. Fursa liet in een reactie weten de standpunten van Hermes volledig te steunen.

De verliezen bij de "front end"-divisie drukken de beurskoers van ASMI dusdanig dat het onderdeel op dit moment een negatieve waarde heeft. Het meerderheidsbelang in de winstgevende dochter ASM Pacific Technologies, die machines maakt voor de verpakking en assemblage van chips, is op de beurs in Hongkong meer waard dan heel ASMI op de beurs in Amsterdam.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 1 april 2008

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

Aandeelhouder ASMI levert opnieuw kritiek op topman

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 1 april 2008

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

PDF Bekijken