Bekijk het origineel

Shell presteert beter dan verwacht

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Shell presteert beter dan verwacht

Brits-Nederlands concern profiteert van hoge olie- en gasprijzen

3 minuten leestijd

DEN HAAG (ANP) - Het Brits-Nederlandse olieconcern Shell heeft de winst in het eerste kwartaal van dit jaar meer zien stijgen dan de markt had verwacht.

Het resultaat tegen actuele voorraadkosten en exclusief eenmalige posten (CCS-winst) steeg met 12 procent tot bijna 7,8 miljard dollar (5 miljard euro).

Analisten hadden gemiddeld gerekend op een winst van 6,8 miljard dollar. Shell maakte de cijfers vandaag bekend. Vorig jaar in dezelfde periode bedroeg het resultaat 6,9 miljard dollar.

Volgens topman Jeroen van der Veer compenseerde een "goede operationele performance" samen met hogere olie- en gasprijzen de zwakke marktomstandig heden rondom de raffinageactiviteiten. "Shell heeft op dit moment het grootste investeringsprogramma in onze industrie", aldus Van der Veer in een verklaring. "Onze strategie ligt op koers." In het eerste kwartaal gaf Shell 8,1 miljard dollar uit aan investeringen en exploratiekosten.

Het grootste deel van het resultaat van het concern, ruim 5,1 miljard dollar, was toe te schrijven aan de divisie exploratie en productie. In het eerste kwartaal vorig jaar realiseerde deze divisie nog een winst van bijna 3,4 miljard dollar. De divisie produceerde meer gas en profiteerde van de hogere olie- en gasprijzen. Deze compenseerden voor een deel de lagere olieproductie in voornamelijk de Verenigde Staten en Europa, en de hogere exploratiekosten.

Shell produceerde in het voorbije kwartaal ruim 3,5 miljoen vaten olie-equivalent per dag, waar de markt had gerekend op 3,2 miljoen vaten. Exclusief de productie uit de teerzanden van Canada bedroeg de productie ruim 3,4 miljoen vaten per dag. De productie van ruwe olie daalde met 6 procent, terwijl de gasproductie met 9 procent steeg vergeleken met hetzelfde kwartaal vorig jaar.

Bij de presentatie van de jaarcijfers in januari waarschuwde Shell nog dat de productie dit jaar zou dalen als de olieprijzen hoog zouden blijven en de veiligheidsproblemen in het voor Shell belangrijke Nigeria zouden aanhouden.

In het eerste kwartaal verkocht Shell een record van 3,51 miljoen ton vloeibaar gas. Dat is 6 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar.

De divisie olieproducten boekte een lager resultaat (1,2 miljard dollar) dan een jaar eerder (bijna 1,5 miljard dollar). Dat kwam vooral door lagere raffinagemarges en hogere kosten. De hele sector heeft last van smallere marges door de sterk opgelopen olieprijs. Ook bij de divisie chemicaliƫn liep de winst terug door de lagere marges.

Het concern moest per saldo in totaal 77 miljoen dollar aan lasten afschrijven op het resultaat. Dat kwam onder meer door een last voor de divisie olieproducten in verband met waardeverminderingen van bepaalde activa. Vorig jaar in dezelfde periode kon Shell juist een bate van per saldo 371 miljoen dollar bijschrijven.

De aandeelhouders van Shell kunnen over het afgelopen kwartaal een dividend van 0,40 dollar per aandeel tegemoetzien.


Meevallers

- De winst van Shell steeg in het eerste kwartaal meer dan de markt verwachtte.

- Shell produceerde ruim 3,5 miljoen vaten olie per dag.

- Aandeelhouders krijgen een dividend van 0,40 dollar (0,26 euro) per aandeel.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 29 april 2008

Reformatorisch Dagblad | 19 Pagina's

Shell presteert beter dan verwacht

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 29 april 2008

Reformatorisch Dagblad | 19 Pagina's

PDF Bekijken