Bekijk het origineel

Tik op de vingers voor bestuur ASMI

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Tik op de vingers voor bestuur ASMI

2 minuten leestijd

SOESTDUINEN (ANP) - Aandeelhouders van de chipmachinefabrikant ASM International (ASMI) hebben gisteren het bestuur van de onderneming nog een standje gegeven. Een meerderheid stemde tegen het gevoerde beleid in 2007. Dit gebeurde nadat het Britse pensioenfonds Hermes, een grote aandeelhouder, tot een tegenstem had opgeroepen.

De aandeelhoudersvergadering van ASMI werd daarmee onverwacht nog grimmig. Dinsdagavond leek door de ondernemingskamer van het gerechtshof in Amsterdam de angel uit het conflict gehaald door beide strijdende partijen op te roepen naar de onderhandelingstafel terug te keren.

Hermes zint samen met het Amerikaanse hedgefonds Fursa al geruime tijd op een machtsgreep bij ASMI. Volgens beide aandeelhouders presteert de chipmachinefabrikant ondermaats in vergelijking met de concurrentie. Eigenlijk wilden Hermes en Fursa gisteren topman Chuck del Prado ontslaan, maar de ondernemingskamer stak daar een stokje voor.

De wraak van Hermes kwam in de vorm van een tegenstem voor het gevoerde beleid. Opvallend was dat de Stichting Continuïteit ASMI zich van stemming onthield. De stichting had vorige week bijna 30 procent van de stemrechten verworven om te kunnen voorkomen dat Del Prado zou worden weggestemd. Steun voor het beleid in 2007 ging de stichting echter te ver, volgens voorzitter Michael van Galen omdat ze nog maar net aandeelhouder is.

President-commissaris Paul van den Hoek van ASMI reageerde geërgerd op de opstelling van Hermes. "Dit draagt niet bij aan de constructieve dialoog die ze eerder nog voorstond", zei Van den Hoek. Hermes kreeg aandeelhouders met in totaal ruim 21 miljoen aandelen achter zich. Aandeelhouders met ongeveer 16 miljoen stemden voor het gevoerde beleid van ASMI in 2007, 22 miljoen aandelen onthielden zich van stemming.

De afkeuring was pijnlijk voor voormalig topman Arthur del Prado, de vader van de huidige bestuursvoorzitter van ASMI. Hij was vorig jaar nog verantwoordelijk voor de gang van zaken bij het bedrijf dat hij in 1968 oprichtte. Dit voorjaar droeg de Nederlandse chippionier het stokje over aan zijn zoon.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 22 mei 2008

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

Tik op de vingers voor bestuur ASMI

Bekijk de hele uitgave van donderdag 22 mei 2008

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

PDF Bekijken