Bekijk het origineel

Verheugde reacties op bevrijding Betancourt

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Verheugde reacties op bevrijding Betancourt

Colombiaanse politica door list gered uit de handen van FARC

4 minuten leestijd

BOGOTA - Wereldwijd is verheugd gereageerd op de bevrijding van de Frans-Colombiaanse politica Ingrid Betancourt. Betancourt is gisteren met drie Amerikanen en elf andere gijzelaars door een list gered uit de handen van de linkse rebellenbeweging FARC.

De FARC hield Betancourt (46), sinds 2002 vast in de jungle, onder erbarmelijke omstandigheden. Eerder werd gevreesd voor haar leven, maar de Franse president Nicolas Sarkozy zei dat Betancourt in goede gezondheid verkeert.

Ingrid Betancourt zei op een persconferentie vlak na haar spectaculaire bevrijding dat ze nog altijd president van Colombia wil worden. Betancourt bedankte president Alvaro Uribe voor diens inspanningen om haar vrij te krijgen en zei dat hij een zeer goede president is. "Maar het blijft mijn ambitie om Colombia als president te dienen."

Betancourt werd in februari 2002 ontvoerd terwijl zij op campagne was voor de presidentsverkiezingen. Luttele dagen daarvoor had zij nog met FARC-rebellen om de tafel gezeten. De politica bepleitte steeds een vreedzame oplossing van het conflict tussen de regering en de rebellen.

Op de persconferentie gisteren deed zij, in tranen, een beroep op de rebellen om de resterende gijzelaars vrij te laten en vrede te sluiten.

Betancourt zei dat de list die het Colombiaanse leger gebruikte om haar uit handen van de FARC te redden feilloos werd uitgevoerd. Zij sprak van een "perfecte operatie zonder weerga."

De redding is een ernstige tegenslag voor de FARC, die sinds 44 jaar strijdt tegen de Colombiaanse regering.

De FARC beschouwde Betancourt en de drie Amerikanen als belangrijke troef aan de onderhandelingstafel. Santos zei bovendien dat het leger het bestuur van de FARC, dat uit zeven personen bestaat, heeft geïnfiltreerd. Hij liet geen details los. Geschat wordt dat de FARC in totaal zo'n 700 mensen vasthoudt.

De Colombiaanse minister van Defensie, Juan Manuel Santos, deed nogmaals een aanbod aan de FARC, die de laatste tijd veel tegenslagen heeft gekend, om te onderhandelen. De legendarische FARC-leider Manuel Marulanda overleed eerder dit jaar en twee topcommandanten werden gedood. Velen geloven dat de FARC op zijn laatste benen loopt. De drie Amerikanen, die werkten voor Northrup Grumman in opdracht van het Pentagon, werden in 2003 gevangengenomen toen hun vliegtuig neerstortte. Ze hielden zich bezig met drugsbestrijding. De elf andere geredde gijzelaars zijn Colombiaanse soldaten en agenten.

De Amerikaanse president George Bush belde zijn Colombiaanse ambtgenoot Uribe om hem te feliciteren. Bush prees Uribe als een "sterke leider", zei het Witte Huis. Uribe bedankte Bush voor de steun van de Verenigde Staten, onder meer miljarden dollars aan militaire hulp.

De zoon van Betancourt sprak in een eerste reactie van het "mooiste nieuws uit mijn leven." Een voormalige medewerkster van Betancourt die tegelijkertijd met haar werd gekidnapt maar in januari vrijkwam, Clara Rojas, noemde de vrijlating een "zegen van God." De zus van Betancourt, Astrid Betancourt, zei "immens gelukkig" te zijn. Ook het Vaticaan liet weten verheugd te zijn over het nieuws.

Frankrijk zette zich onder leiding van president Nicolas Sarkozy krachtig in voor de vrijlating van Betancourt en heeft samen met Zwitserland en Spanje met de FARC onderhandeld. Dat leverde echter weinig op, mede door een aanhoudend offensief van het Colombiaanse leger, dat de FARC inmiddels sterk in de verdediging heeft gedrukt. De FARC-leider met wie Frankrijk onderhandelde, "minister van buitenlandse zaken", Raul Reyes, werd op 1 maart gedood bij een Colombiaans offensief in het buurland Ecuador.

Een Franse en een Zwitserse gezant kwamen enkele dagen geleden aan in Colombia om Cano over te halen gijzelaars vrij te laten, zeiden de Colombiaanse autoriteiten dinsdag. Het doel van de gezanten was een gevangenenruil tot stand te brengen die uiteindelijk moest leiden tot de vrijlating van alle gijzelaars. Colombia schortte de militaire operaties niet op tijdens de nieuwe Europese onderhandelingspoging.

Zie ook pag. 7.

Betancourt

- Verheugde reacties op bevrijding Ingrid Betancourt.

- Colombiaanse politica verkeert in goede gezondheid.

- Betancourt wil nog altijd president worden.

- Bevrijding Betancourt klap voor rebellen FARC.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 3 juli 2008

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

Verheugde reacties op bevrijding Betancourt

Bekijk de hele uitgave van donderdag 3 juli 2008

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

PDF Bekijken