Bekijk het origineel

Onschendbare status premier Italië

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Onschendbare status premier Italië

3 minuten leestijd

ROME (ANP/AFP) - De Italiaanse Kamer van Afgevaardigden heeft gisteren ingestemd met een wet die premier Berlusconi onschendbaar maakt tijdens zijn ambtstermijn. Het wetsvoorstel was door rechters en de linkse oppositie zwaar bekritiseerd. Berlusconi, die verdacht wordt van corruptie, zou zichzelf willen vrijwaren van rechtszaken. In de nieuwe wet kunnen de president van Italië, de premier en voorzitters van de twee Kamers van het parlement tijdens hun ambtsperiode niet vervolgd worden.

PKK zet Duitsland

onder druk

ISTANBUL (AP) - De PKK laat drie Duitse bergbeklimmers pas vrij als Berlijn zijn verbod op de Koerdische afscheidingsbeweging opheft. Een PKK- woordvoerder zei gisteren dat de Duitse regering haar beleid tegenover de PKK moet wijzigen. De Duitse regering moet de PKK niet langer behandelen als een vijand, zei hij. De Duitse minister van Buitenlandse Zaken, Frank-Walter Steinmeier, zei dat Duitsland zich niet laat afpersen. Hij riep op tot de onmiddellijke en onvoorwaardelijke vrijlating van de gijzelaars, die volgens de PKK in goede gezondheid zijn.

Peking schrapt hond

van het menu

PEKING (ANP/RTR) - Hotels en restaurants in de Chinese stad Peking zullen tijdens de Olympische Spelen en de Paralympics geen hond serveren. De lekkernij mag tijdens de evenementen niet op de menukaart, om "de eetgewoonten van andere landen niet te beledigen." Dat maakte de overheid vandaag bekend.

EP beticht Italië

van racisme

STRAATSBURG (AP) - Het Europees Parlement noemt het afnemen van vingerafdrukken bij Roma door de Italiaanse overheid een duidelijk geval van racisme. Het parlement keurde gisteren een resolutie goed die oproept tot een grondig onderzoek naar de vraag of de Italiaanse maatregel niet in strijd is met de Europese wetgeving. Ook sprak het parlement zijn zorg uit over de Italiaanse bewering dat de aanwezigheid van zigeunerkampen rond de grote steden het uitroepen van de noodtoestand rechtvaardigt.

Nigeriaanse rebellen

zeggen bestand op

ABUJA (AP) - De machtigste rebellenbeweging van Nigeria heeft gisteren gezegd een twee weken oude wapenstilstand vanaf morgen middernacht niet meer te honoreren. De eenzijdige opzegging van het bestand volgt op de belofte van de Britse premier Gordon Brown om de Nigeriaanse overheid te steunen in de strijd tegen rebellen in het olierijke zuiden. De rebellen van MEND (Beweging voor de Emancipatie van de Nigerdelta) zeiden in een e-mail dat Browns opmerking, op de G-8-top in Japan, gelijkstaat aan "militaire steun aan de illegale regering van (president, red.) Umaru Yar'Adua."

Ambassadeur Georgië

terug uit Moskou

TBILISI (ANP/AFP) - Georgië heeft gisteren zijn ambassadeur in Rusland teruggeroepen om te overleggen over de groeiende spanningen in de regio. Deze zijn het gevolg van conflicten in de Georgische gebieden Abchazië en Zuid-Ossetië. Dat zei de Georgische minister van Buitenlandse Zaken, Eka Tkeshelasjvili.

VN: Sudan en rebellen

zetten kindsoldaten in

KHARTOEM (ANP/RTR) - De Sudanese regering en diverse rebellengroepen in de regio Darfur zetten kindsoldaten in, een schending van het volkenrecht. Dit heeft de speciale VN-rapporteur voor mensenrechten in Sudan, Sima Samar, gisteren gezegd in Khartoem. De regering zegt dat zij geen kindsoldaten meer rekruteert. De rebellenbeweging JEM zegt dat zij geen kindsoldaten heeft, maar het regeringsleger heeft er onlangs nog 89 krijgsgevangen gemaakt. Samar dringt aan op vrijlating.

Geen direct gevaar na

uraniumlek Frankrijk

PARIJS (ANP/RTR) - Gelekt uranium in het zuiden van Frankrijk vormt geen direct gevaar voor de lokale bevolking. Dat heeft de Franse minister van Milieu, Jean-Louis Borloo, gisteren gezegd. Maandag lekte 30 kubieke meter uraniumhoudende vloeistof uit een container op de kerncentrale Tricastin, circa 50 kilometer van de stad Avignon.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 11 juli 2008

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

Onschendbare status premier Italië

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 11 juli 2008

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

PDF Bekijken