Creationisme kost Britse wetenschapper de kop
LONDEN - Het creationisme ligt gevoelig in de Britse samenleving, zo bleek deze week weer. Een medewerker van de gerenommeerde Royal Society moest dinsdag afgetreden omdat hij een pleidooi voerde om leerlingen met creationistische ideeën serieus te nemen.
De betreffende wetenschapper, prof. Michael Reiss, was directeur van de onderwijsafdeling van de Royal Society, opgericht in 1660 en het oudste wetenschappelijke genootschap ter wereld. Beroemde geleerden als Robert Boyle en Isaac Newton maakten deel uit van het instituut voor natuurwetenschappers, dat vandaag de dag 21 Nobelprijswinnaars onder zijn leden telt.
Tijdens een lezing in Liverpool vorige week vroeg Reiss, die ook verbonden is aan een gezaghebbend didactisch instituut van de universiteit van Londen, aandacht voor het feit dat het aantal leerlingen met creationistische ideeën toeneemt op Britse scholen. Overigens niet zozeer omdat het aantal christenen groeit, maar omdat Groot-Brittannië steeds meer moslims en hindoes telt.
Als zo'n leerling bij het vak science -een combinatie van natuurkunde, scheikunde en biologie- met het creationisme op de proppen komt, moet een docent die opvatting niet meteen naar het rijk der fabelen verwijzen of belachelijk maken. Op die manier vervreemd je zulke leerlingen alleen maar van de wetenschap, aldus Reiss, die er duidelijk over was dat hij vindt dat het creationisme geen wetenschappelijke basis heeft.
Het creationisme moet niet gezien worden als een losse verkeerde opvatting -in de didactiek aangeduid als een misconceptie-, maar als een alternatieve niet-wetenschappelijke wereldbeschouwing, aldus Reiss. Iemand wijzigt slechts zeer zelden zijn wereldbeschouwing op basis van een les van vijftig minuten. Leraren moeten dan ook de tijd nemen om uit te leggen hoe wetenschap werkt en waarom het creationisme geen wetenschappelijke basis heeft, betoogde de hoogleraar.
Furieus
De volgende dag voerden tal van media Reiss echter op als een pleitbezorger voor onderwijs in het creationisme naast de evolutietheorie. "Vooraanstaande wetenschapper dringt aan op creationisme in scholen", kopte de Times bijvoorbeeld. Het feit dat Reiss ook priester is in de Kerk van Engeland, maakte hem extra verdacht. Dat hij zich haastte om te verklaren dat zijn woorden uit hun verband waren gerukt, mocht niet meer baten.
Tal van wetenschappers en politici reageerden furieus. Zo stelde Phil Willis, voorzitter van de wetenschapscommissie van het Lagerhuis, "geschokt" te zijn door de opvattingen van Reiss. Richard Robert, John Sulston en Harold Kroto, drie Nobelprijswinnaars, eisten in een brief aan de Royal Society het aftreden van Reiss.
"We vernemen dat prof. Reiss geestelijke is, wat op zichzelf al zorgwekkend is. Wie dacht in vredesnaam dat hij geschikt zou zijn als onderwijsdirecteur, die geacht wordt op een wetenschappelijke en redelijke manier vragen te beantwoorden over de verschillen tussen wetenschap en religie?" aldus de brief.
Aanvankelijk schaarde de Royal Society zich achter Reiss. Maar dinsdag bleek dat het genootschap toch gezwicht is voor de druk van diverse vooraanstaande leden en maakte het bekend dat Reiss terugtreedt als onderwijsdirecteur. Reiss' uitlatingen konden verkeerd worden opgevat en dat heeft geleid tot afbreuk aan de reputatie van de Royal Society.
De reacties op het terugtreden van Reiss zijn divers. Parlementariër Phil Willis noemde het "de juiste beslissing, die de Royal Society duidelijk nodig had om tot zichzelf te komen. Ik hoop dat het genootschap nu stopt met de kop in het zand te steken en het creationisme gaat aanpakken."
Anderen betreuren de beslissing van de Royal Society echter, zoals medisch hoogleraar lord Robert Winston. "Dit is geen goede dag voor de reputatie van de natuurwetenschap. Deze man betoogde dat we publieke misvattingen over natuurwetenschap moeten bespreken, iets wat de Royal Society zou moeten toejuichen", aldus Winston.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van donderdag 18 september 2008
Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van donderdag 18 september 2008
Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's