Bekijk het origineel

Thaise koning geeft niet thuis bij politieke crisis

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Thaise koning geeft niet thuis bij politieke crisis

2 minuten leestijd

BANGKOK (ANP) - De Thaise koning Bhumibol is gisteren niet komen opdagen voor de traditionele radiotoespraak aan de vooravond van zijn 81e verjaardag. In Thailand werd met spanning afgewacht of de alom gerespecteerde koning iets zou zeggen over de politieke crisis in het land. Volgens de kroonprins is de monarch "een beetje ziek." Hij heeft last van een keelinfectie.

Bhumibol is niet alleen de langstzittende vorst ter wereld, hij geniet mogelijk ook het grootste respect van zijn volk. Het Thaise volk ziet de koning als een halfgod en bewondert de heerser om zijn steun aan arme Thai. In vrijwel ieder Thais huishouden hangt een portret van hem.

Koning Bhumibol heeft in het Thaise staatssysteem officieel slechts ceremoniƫle macht en treedt zelden op in politieke conflicten. Toch heeft hij zijn respect mede te danken aan zijn bemiddelende optreden in overheidscrises.

Maar deze keer laat de koning dus niet van zich horen, terwijl de politieke crisis in het Aziatische land verre van voorbij is. Geleid door de oppositiebeweging PAD hebben betogers ruim een week lang de twee vliegvelden van Bangkok geblokkeerd. De spanningen leken dinsdag enigszins afgenomen, toen het constitutionele hof de partij van premier Somchai Wongsawat verbood wegens verkiezingsfraude. Begin volgende week zou het parlement zich buigen over de vraag hoe het verder moet en wie wat voor regering gaat leiden.

Gisteren werd echter bekend dat het Thaise parlement maandag niet bijeenkomt voor de verkiezing van een nieuwe premier. De zitting gaat niet door, zei een regeringswoordvoerder. Hoe het nu verder moet is onduidelijk.

Thailand is al geruime tijd verdeeld in een verbitterd conservatief kamp en hervormingsgezinden. De laatsten kregen met het premierschap van Thaksin Shinawatra (2001-2006) de overhand. De conservatieven halen sindsdien alles uit de kast om hun rivalen te dwarsbomen. Daar was in 2006 ook een militaire staatsgreep voor, maar na nieuwe verkiezingen bleek die opzet mislukt. Shinawatra werd opgevolgd door zijn zwager Somchai Wongsawat, maar tegenstanders beschuldigden hem ervan een stroman van Shinawatra te zijn.

Voor duizenden gestrande toeristen en andere reizigers is de (voorlopige) terugtrekking van PAD in elk geval positief nieuws. Sinds vanmorgen vijf uur Nederlandse tijd functioneert de internationale luchthaven Suvarnabhumi bij Bangkok weer normaal, meldde het hoofd van het vliegveld.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 5 december 2008

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

Thaise koning geeft niet thuis bij politieke crisis

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 5 december 2008

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

PDF Bekijken