Bekijk het origineel

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

"Arme landen sneller hersteld van crisis"

Volgend jaar wel zware teruggang

1 minuut leestijd

WASHINGTON (ANP) - De financiële crisis en de afzwakkende economische groei in de geïndustrialiseerde wereld tasten de groei in ontwikkelingslanden sterk aan.

Herstel volgt daar mogelijk sneller dan in ontwikkelde landen. Dat meldde de Wereldbank gisteren in zijn rapport Global Economic Prospects, waarin de bank jaarlijks de economische vooruitzichten voor ontwikkelingslanden op een rijtje zet.

Ontwikkelingslanden maken volgend jaar een van de zwaarste economische teruggangen sinds de Tweede Wereldoorlog door, zegt econoom Hans Timmer, een van de auteurs van het rapport van de Wereldbank. De groei zwakt in 2009 in de ontwikkelingslanden af tot 4,5 procent in doorsnee. Dit jaar komt het groeipercentage nog uit op 6,3. In ontwikkelde landen ligt het percentage dit jaar op 1,3 procent.

Het verdampen van krediet is een van de belangrijkste oorzaken van de sterke groeivertraging. Banken die in hun ontwikkelde thuislanden zelf in de problemen zijn gekomen door de financiële crisis, trekken hun geld uit ontwikkelingslanden terug. Investeringen lopen hard terug en lokale aandelenmarkten storten in. Ook het volume van de wereldhandel krimpt voor het eerst sinds 1982. "Zelfs in China is de industriële productie gestopt met groeien", aldus Timmer.

Volgens de Wereldbank zijn er voldoende tekenen dat in 2010 al een herstel inzet.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 10 december 2008

Reformatorisch Dagblad | 23 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van woensdag 10 december 2008

Reformatorisch Dagblad | 23 Pagina's

PDF Bekijken