Bekijk het origineel

Verzetsleger van de Heer

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Verzetsleger van de Heer

2 minuten leestijd

KAMPALA (ANP) - Het Verzetsleger van de Heer (Lord's Resistance Army, LRA) vecht al ruim twintig jaar tegen de regering van Uganda. De groepering staat onder leiding van Joseph Kony, die samen met medeplichtigen door het Internationaal Strafhof in Den Haag (ICC) wordt gezocht. Een aantal feiten over het LRA.

ONTSTAAN: De terreurgroep LRA zegt zich door christelijke principes te laten inspireren. De beweging ontstond nadat de toenmalige president Tito Okello in 1986 werd verdreven door troepen die loyaal waren aan Yoweri Museveni, het hui- dige staatshoofd van Uganda. Een groep verslagen aanhang- ers van Okello vluchtte naar het noorden en vormde daar een strijdgroep tegen Museveni. Die groepering stond onder leiding van de inmiddels overleden zelfbenoemde priesteres Alice Lakwena, die in 1987 naar Kenia vluchtte. Haar aanhangers hergroepeerden zich onder haar neef Joseph Kony in het LRA.

STRIJD: De groepering van Kony vocht aanvankelijk vooral tegen het regeringsleger. In de loop der jaren werden echter ook steeds meer burgers het slachtoffer van het LRA-geweld. De oorlog die Kony ontketende, eiste tienduizenden mensenlevens en joeg bijna 2 miljoen mensen op de vlucht. Volgens de VN heeft Kony's bende ongeveer 25.000 kinderen ontvoerd om hen in te zetten als seksslaaf, kindsoldaat of dwangarbeider.

INTERNATIONALISERING: Het LRA was in de beginjaren voor- namelijk actief in de noordelijke Ugandese districten Kitgum en Gulu. In de afgelopen jaren breidde het LRA de geweldda- dige activiteiten uit naar ande- re districten en naar het zui- den van Sudan en de provincie Ituri in het noordoosten van de Democratische Republiek Congo.

INTERNATIONAAL STRAFHOF: Het Internationaal Strafhof in Den Haag zoekt Kony en enke- le andere LRA-kopstukken op verdenking van oorlogsmisdaden. Een aanklacht tegen Kony hangt als het zwaard van Damocles boven het vredesoverleg tussen de Ugandese regering en de rebellen. Het LRA eist dat het ICC de aanklacht tegen Kony intrekt. Eerder willen de LRA-strijders geen vredesakkoord tekenen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 15 december 2008

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

Verzetsleger van de Heer

Bekijk de hele uitgave van maandag 15 december 2008

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

PDF Bekijken