Bekijk het origineel

Wand met 110.000 slachtoffers van concentratiekampen

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Wand met 110.000 slachtoffers van concentratiekampen

2 minuten leestijd

AMSTERDAM - Het Nederlands Auschwitz Comité heeft meer dan 7000 steunbetuigingen verzameld voor een wand met de namen van alle 110.000 Nederlanders die in concentratiekampen zijn omgebracht.

Dat heeft directeur Grishaver gezegd. Het comité wil de wand in de loop van 2009 realiseren.

Volgens Grishaver komen de steunbetuigingen uit "alle lagen en geledingen van de bevolking." Het is de bedoeling dat de wand alle namen draagt van de 102.000 Joden en 8000 verzetsstrijders, zigeuners en politieke gevangen die in nazikampen om het leven zijn gebracht. Het comité is met het stadsdeel Amsterdam-Centrum in overleg over een locatie voor het monument. Ook de financiering verkeert in een vergevorderd stadium, aldus Grishaver.

Via de website namenwand.nl komen nog dagelijks vele tientallen reacties binnen op het initiatief. Het idee voor het project ontstond toen in 2005 bij de herdenking van de bevrijding van vernietigingskamp Auschwitz de 102.000 namen werden voorgelezen van alle Nederlandse Joden die de dood vonden. Het lezen van de namen nam 112 uur, ruim vijf dagen lang, in beslag. De belangstelling was toen zo groot dat de website van het Nederlands Auschwitz Comité drie keer crashte. Er waren toen 40.000 hits tegelijkertijd.

De namenwand moet komen te staan bij het monument "Nooit meer Auschwitz" van Jan Wolkers in het Amsterdamse Wertheimpark. Jaarlijks organiseert het comité op de laatste zondag van januari de herdenking van de bevrijding van concentratiekamp Auschwitz, op 27 januari 1945.

Het is een drukbezochte plaats waar veel wandelgroepen langskomen. Er zijn daar in de naaste omgeving meer belangrijke plaatsen die aan de Tweede Wereldoorlog herinneren, zoals het monument "De dokwerker", de Hollandse Schouwburg en het Verzetsmuseum.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 17 december 2008

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

Wand met 110.000 slachtoffers van concentratiekampen

Bekijk de hele uitgave van woensdag 17 december 2008

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

PDF Bekijken