Obama zet NASA niet bovenaan
Januari 2009 is een belangrijke maand voor veel Amerikanen. Niet alleen voor de doorsnee-Yankee vanwege de installatie van Barack Obama als president, maar ook voor ruimtevaartdeskundigen en astronomen van NASA. Barack Obama lijkt de geldkraan voor ruimteonderzoek een flink eind dicht te gaan draaien.
De eerste vergaderingen van het overgangsteam van Obama met de NASA-staf liepen niet al te vlotjes, zo zeggen ingewijden. Obama's vertegenwoordigers wilden veel weten over de kosten die de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie maakt.
Het lijkt erop dat de nieuwe president het prestigieuze Constellationproject door gaat schuiven naar de toekomst. Voor NASA is dit een van de belangrijkste projecten waar de ruimtevaartorganisatie aan werkt. Het moet onder meer zorgen voor een vervanger van de spaceshuttles en voor een permanente basis op de maan. De Constellationingenieurs werken ook aan de voorbereidingen van een bemande missie naar de planeet Mars. Het gaat stuk voor stuk om miljardenopslokkende operaties. Als ze slagen, kunnen ze de Verenigde Staten eer en aanzien geven.
Het lijkt erop dat Obama -ook gezien de financiële crisis- het beperkte geld dat hij kan besteden anders gaat inzetten. Bij NASA zitten veel mensen de komende weken in spanning of zij hun huidige werk kunnen blijven doen.
Boötiden
De ruimtevaart krijgt zo in de eerste maand van het Jaar van de Astronomie een bittere pil te verwerken. Het zal het enthousiasme bij hemelbewonderaars niet wegnemen.
Wat is er in januari zoal te zien? In de nacht van 2 op 3 januari scheren de meteoren van de Boötiden langs de hemelkoepel. Deze meteorenzwerm zorgt altijd voor mooie lichtflitsen. Dit jaar is er een nadeel: het maximum van de zwerm valt niet in de nacht, maar overdag.
Op 11 januari is het bij helder weer 's nachts erg licht. Het is in de vroege uren volle maan. De maan staat deze dag op de kleinste afstand van de aarde van 2009.
Enkele dagen eerder, op de 7e, bedekt de maan tussen halfzes en halfzeven 's avonds een aantal sterren van de heldere sterrengroep Plejaden. Om dit goed te zien is een kleine telescoop noodzakelijk.
Op 13 januari 's avonds staat de maan vlak bij de ster Regulus in het sterrenbeeld Leeuw. Een nacht later staat de aardsatelliet bij de planeet Saturnus. In de nacht van 20 op 21 januari bezoekt de maan de ster Antares. De twee zijn op 21 januari 's morgens rond zeven uur laag in het zuidoosten te vinden.
De mooiste conjunctie of samenstand doet zich deze maand voor in de nacht van 29 op 30 januari. De maan staat dan naast de heldere avondster, de planeet Venus. De twee staan 's avonds na zonsondergang boven de zuidwestelijke horizon. Voor de bezitters van een telescoop: de planeet Uranus is enkele graden onder Venus te vinden.
Ring
Zonnedeskundigen vestigen hun aandacht op de ringvormige zonsverduistering van 26 januari. Van het bijzondere hemelverschijnsel is in Europa niets te zien. De verduistering is alleen zichtbaar voor de bemanningen van zeeschepen die door de smalle verduisteringszone boven de Indische Oceaan varen en voor een deel van de inwoners van de Indonesische eilanden Sumatra en Borneo.
De maan zal de zon niet helemaal bedekken. Aan de randen van de maan zal een smalle cirkel zonlicht zichtbaar blijven. Ook deze ringvormige zonsverduisteringen zijn echter spectaculair.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van dinsdag 30 december 2008
Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 30 december 2008
Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's