Banken doen mee aan regeling Bos
Rabobank en ING helpen bij de uitvoering
DEN HAAG - Alle Nederlandse banken gaan meedoen aan de garantieregeling van minister Bos van Financiën. Dat hebben bestuurders van de banken gisteren afgesproken met Bos.
Banken, pensioenfondsen en verzekeraars voerden gistermiddag in Den Haag overleg met het ministerie van Financiën over een collectief gebruik van de garantieregeling van de overheid.
De meerderheid van de banken zal een beroep doen op de garantiestelling om geld te kunnen lenen. De regeling behelst een bedrag van maximaal 200 miljard euro.
Het ministerie van Financiën kon nog niet aangeven voor welk bedrag banken aanspraak zullen maken op de regeling.
Banken die geen geld nodig hebben, waaronder Rabobank, zullen meehelpen bij de uitvoering van de regeling door geld uit te lenen met de garanties die de overheid verstrekt. "Op die manier doen alle grote financiële instituties mee", aldus Bos.
Bank-verzekeraar ING liet in een reactie weten "geen concrete plannen te hebben" om geld te lenen. ING wil op dezelfde manier als Rabobank wel meedoen met de regeling.
Het kabinet maakte vorig jaar oktober bekend voor 200 miljard euro garant te staan voor leningen die Nederlandse banken en financiële instellingen aangaan. De regeling moest de kredietverlening weer op gang brengen, maar tot nog toe is dat nauwelijks het geval. Banken meldden zich niet voor de garanties, tot nu toe hebben alleen autoleasebedrijf Leaseplan en zakenbank NIBC een beroep gedaan op de regeling.
"Ze wantrouwden elkaar, maar wij garanderen terugbetaling van leningen. Het loket staat open", zei Bos over de regeling. "Als banken elkaar weer gaan vertrouwen, wordt het ook makkelijker om geld uit te lenen aan bedrijven."
De minister toonde zich begin deze week bijzonder ontevreden over het feit dat er zo weinig beroep werd gedaan op zijn garanties. Hij begreep dat banken voor de jaarwisseling nog aarzelden, want garanties zouden "lelijk" staan op de jaarbalans. Maar dat argument gold in het nieuwe jaar niet meer.
Hij riep de banken daarom naar zijn ministerie om te horen wat precies hun bezwaren zijn tegen de regeling. De banken hebben daar gisteren een langere looptijd van leningen bedongen.
De looptijd wordt opgerekt van maximaal drie naar maximaal vijf jaar. De vergoeding die de banken moeten betalen voor de garanties, blijft onveranderd.
Bos wilde van zijn garantie-regeling een succes maken, en dat kon alleen maar als banken en institutionele beleggers bij hem zouden aankloppen voor de garanties.
In november liepen eerdere pogingen om tot een gezamenlijke gecoördineerde actie te komen spaak. Het lukte het ministerie van Financiën toen niet om een groep van banken ertoe te bewegen zich openbaar aan de garantieregeling te committeren.
Dat kwam vooral doordat banken niet in dezelfde mate om financiering verlegen zitten. Vooral Rabobank zit ruim in de spaartegoeden. Afgelopen week zetten de bank nog een lening van 5 miljard euro zonder staatsgarantie in de markt.
Ondernemingen hopen dat de kredietverlening aan het bedrijfsleven soepeler gaat verlopen, nu banken van de garantieregeling gebruik gaan maken.
Werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland luidden eind vorig jaar de noodklok omdat banken door de kredietcrisis minder zouden uitlenen. Dat komt voor een deel doordat banken minder eenvoudig aan geld kunnen komen.
Garantiestelsel
- Alle banken gaan meedoen aan de garantieregeling van minister Bos.
- Looptijd wordt opgerekt van drie naar maximaal vijf jaar.
- Rabobank helpt mee met de uitvoering van de regeling.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van zaterdag 17 januari 2009
Reformatorisch Dagblad | 32 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 17 januari 2009
Reformatorisch Dagblad | 32 Pagina's