Bekijk het origineel

Typegedrag en veiligheid

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Typegedrag en veiligheid

3 minuten leestijd

Inloggen met een wachtwoord, geld opnemen met de pin en betalen met een creditcard. Wachtwoorden en codes beschermen belangrijke informatie. De systemen erachter zijn helaas nooit 100 procent veilig. Skimmers, digitale dieven, hebben het gemunt op persoonlijke ge¡gevens, met het uiteindelijke doel er flink geld aan te verdienen.

Uit onderzoek van Jan Magnus en Salima Douhou van de Universiteit van Tilburg dat vorige week naar buiten kwam, blijkt dat skimming vrijwel onmogelijk is als ook het typegedrag van gebruikers wordt geregistreerd. Iemand is namelijk niet alleen te herkennen aan wat hij typt, maar ook aan hoe hij typt.

De onderzoekers lieten 1254 mensen twintig keer dezelfde gebruikersnaam en hetzelfde wachtwoord typen en registreerden hoe lang een toets werd ingedrukt en hoeveel tijd er zat tussen twee opeenvolgende toetsaanslagen. De tijd dat een toets ingedrukt blijft, bleek iemands typegedrag het best te karakteriseren.

Wanneer deze veri¡ficatie van iemands typegedrag wordt gebruikt naast een bestaand beveiligingssysteem, verhoogt dat de betrouwbaarheid van het bestaande systeem met 85 procent, blijkt uit het Tilburgse onderzoek.

Derde Androidtelefoon

Samsung introduceert met de I7500 een Android mobiele telefoon. Na de G1 en de HTC Magic is dat het derde toestel met opensourcesoftware.

Het apparaat heeft een 5 mega¡pixel camera en een 3,2 inch touch¡screen. Daarnaast heeft de telefoon een harde schijf van 8 gigabyte.

In Europa komt het 11,9 millimeter dikke mobieltje in juni op de markt. De telefoon heeft een hsdpa- en wifiverbinding van 7,2 megabyte per seconde. Daarmee is relatief snel mobiel internet mogelijk.

Ook andere telefoonproducenten hebben aangekondigd met de ontwikkeling van een Androidtoestel bezig te zijn. Deze Googletelefoons worden gezien als dé concurrent van de iPhone van Apple.

Het besturingssysteem van Google beperkt zich niet tot mobiele telefoons. Verschillende producenten willen de software gebruiken in zogenoemde netbooks, kleine laptops. Over ongeveer drie maanden komt naar verwachting de eerste netbook -de Alpha 680- met Android op de markt. Producent van de laptop is het Chinese bedrijf Guangzhou Skytone Transmission Technologies. Het apparaat moet niet meer dan 250 dollar (184 euro) gaan kosten.

De netbook heeft een lcd-scherm van 7 inch en weegt 680 gram. Dat is lichter dan de lichtste Eee PC, product van Asus. Het apparaat heeft een intern geheugen van 128 MB en een ssd-schijf van 1 GB.

Goedkope pc

Goederen en diensten voor consumenten waren in 2008 gemiddeld 30 procent duurder dan in 1996. Maar niet alle producten zijn in die twaalf jaar in prijs gestegen. Computerapparatuur was in 2008 zelfs 92 procent goedkoper dan in 1996. Dit blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag publiceerde.

Computers kosten nu nog geen 10 procent van de prijs in 1996. Televisies, dvd-spelers en recorders, telefoons, fototoestellen en videocamera's daalden in deze periode meer dan 70 procent in prijs. Geluidsapparatuur werd gemiddeld 41 procent goedkoper.

Tegelijkertijd worden computers en andere consumentenelektronica technisch steeds beter. In 2004 kostte een populaire computer met een Pentium 4-processor nog 1000 euro. Vijf jaar later is dit product al niet meer verkrijgbaar en betaalt de consument voor een pc met een Core2Duo-processor bijvoorbeeld 600 euro. De nominale prijsdaling bedraagt 40 procent, maar het nieuwe product presteert anderhalf keer beter dan het oude. Hierdoor kan de reële prijsdaling oplopen tot 60 procent, aldus het CBS.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 2 mei 2009

Reformatorisch Dagblad | 32 Pagina's

Typegedrag en veiligheid

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 2 mei 2009

Reformatorisch Dagblad | 32 Pagina's

PDF Bekijken