Bekijk het origineel

Hamas furieus over Holocaustlessen

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Hamas furieus over Holocaustlessen

2 minuten leestijd

GAZA-STAD - In de Gazastrook lopen de gemoederen deze dagen hoog op vanwege het gerucht dat VN-hulporganisatie UNRWA scholieren wil onderwijzen over de Holocaust.

De radicaalislamitische Hamasbeweging is woedend over het voornemen.

Hamas, dat de baas is in de kuststrook die grenst aan Israël, noemt de Holocaust "een leugen die is verzonnen door de zionisten."

In een open brief krijgt het hoofd van UNRWA het dringende advies om niet over te gaan tot de aanschaf van geschiedenisboeken met informatie over de vernietiging van miljoenen Joden in de Tweede Wereldoorlog.

De VN-organisatie verzorgt onderwijs voor circa 200.000 kinderen in de Gazastrook.

UNRWA-woordvoerder Adnan Abu Hasna zei gisteren in een reactie dat de geschiedenisboeken die nu worden gebruikt geen melding maken van de Holocaust. Op de vraag of de VN-organisatie daarin verandering gaat brengen, wilde de zegsman geen antwoord geven.

Palestijnen verafschuwen de reactie van de overwinnaars van de Tweede Wereldoorlog op de Holocaust. De creatie van de staat Israël in 1948 had als neveneffect dat de helft van de Arabische bevolking van het toenmalige Britse Palestina als vluchteling belandde in de Gazastrook, op de Westelijke Jordaanoever en in andere landen.

Israël is op zijn beurt woedend over ontkenningen van de Holocaust. In het Midden-Oosten maken veel partijen en landen zich daaraan schuldig.

De Israëlische oud-premier Ehud Olmert is officieel aangeklaagd wegens corruptie. Dat heeft justitie gisteren bekendgemaakt. Olmert trad vorig jaar af in verband met beschuldigingen van frauduleuze praktijken. Hij heeft altijd ontkend.

De ex-premier wordt beschuldigd van fraude, misbruik van vertrouwen en het niet opgeven van bepaalde inkomsten, aldus het OM. Olmert zou de wet hebben overtreden toen hij burgemeester van Jeruzalem en minister was.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 31 augustus 2009

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

Hamas furieus over Holocaustlessen

Bekijk de hele uitgave van maandag 31 augustus 2009

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

PDF Bekijken