Bekijk het origineel

Rekenkamer voorziet helft minder krimp ambtenaren

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Rekenkamer voorziet helft minder krimp ambtenaren

2 minuten leestijd

DEN HAAG (ANP) - De voorgenomen afslanking van de rijksoverheid komt ruim de helft lager uit dan was afgesproken. In 2011 zal het aantal rijksambtenaren zijn gedaald met 6090 in plaats van de beoogde 12.700. Dat is omdat er tussentijds op bepaalde plekken ambtenaren bijkomen (6610).

Dat blijkt uit een brief die de Algemene Rekenkamer naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Die had de rekenmeesters verzocht om meer inzicht te geven in de rapportages van het ministerie van Binnenlandse Zaken over de vernieuwing van de rijksdienst.

Een woordvoerder van de Rekenkamer zei gisteren dat de Kamer tot nu toe geen totaaloverzicht had van de ambtelijke uitbreidingen, waar ze wel mee heeft ingestemd. De extra ambtenaren komen met name terecht bij de Belastingdienst, de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) en de inlichtingendienst AIVD.

SP-Kamerlid Van Raak noemt de uitkomst geen verrassing. Hij vindt dat minister Ter Horst (Binnenlandse Zaken) de verkeerde aanpak heeft gekozen door direct een streefgetal te noemen en niet eerst te kijken waar ze "vet" kan wegsnijden. Volgens Van Raak kan ze nog miljarden besparen op de inhuur van externe medewerkers. "Als je wilt afvallen, moet eerst het vet weg. De cultuur van inhuur moet worden gestopt."

Ook Heijnen (PvdA) is niet verbaasd over de conclusies van de Rekenkamer. Onder normale economische omstandigheden zou het Kamerlid zich zorgen maken. Maar de bezuinigingen waartoe de economische crisis het kabinet dwingen, zullen ervoor zorgen dat de doelstelling alsnog wordt bereikt, verwacht Heijnen.

De Rekenkamer blijft bij de kritiek dat de rapportages op een aantal belangrijke punten geen inzicht bieden in de werkelijke daling van de omvang van het personeel per ministerie sinds eind 2006.

Ter Horst is het niet eens met die kritiek. Ze blijft erbij dat ze de inhuur van externen niet in de rapportages betrekt.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 24 september 2009

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

Rekenkamer voorziet helft minder krimp ambtenaren

Bekijk de hele uitgave van donderdag 24 september 2009

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

PDF Bekijken