Bekijk het origineel

PvdA maakt grote sprong in peiling De Hond

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

PvdA maakt grote sprong in peiling De Hond

2 minuten leestijd

DEN HAAG (ANP) - In de peiling van Maurice de Hond heeft de PvdA gisteren een grote sprong gemaakt.

Als er nu Tweede Kamerverkiezingen zouden zijn, zou de partij volgens de peiling uitkomen op 32 zetels. Dat is 5 zetels meer dan afgelopen zondag en 17 meer dan vlak voor de val van het kabinet. Op dit moment heeft PvdA 33 zetels in de Kamer.

Het CDA zakte in de peiling naar 24 zetels, 1 minder dan zondag. Het CDA heeft momenteel 41 zetels in het parlement. De PVV verliest ook 1 zetel in vergelijking met zondag, maar de 25 zijn er nog altijd 16 meer dan het huidige zetelaantal.

De winst van de PvdA gaat vooral ten koste van D66 (min 2), GroenLinks (min 1) en SP (min 1). D66 staat in de peiling op 16 zetels, 13 meer dan nu in de Kamer. GroenLinks staat op 11 (7 nu) en de SP op 9 (nu 25).

In de peiling van De Hond staat de VVD op 21 zetels, 1 minder dan bij de laatste verkiezingen in 2006. De ChristenUnie staat op 7 (nu 6), de SGP op 2 (nu 2), de Partij voor de Dieren op 2 (nu 2) en Rita Verdonk behoudt haar ene zetel.

In de peiling van gisteren is met drie partijen alleen een meerderheid te halen door de combinatie van PvdA, PVV en CDA. De PvdA sluit echter samenwerking met de PVV uit.

Voor de positie van premier is beoogd PvdA-lijsttrekker Cohen populair. Zijn kansen stegen met 59 procent, terwijl die van Balkenende (CDA) en Wilders (PVV) daalden. Een meerderheid van de ondervraagden wil dat Balkenende zich terugtrekt als CDA-leider.

De peiling van De Hond wordt via internet gehouden onder ten minste 4000 mensen. De stemmen kwamen binnen tussen woensdagmiddag en gistermiddag.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 20 maart 2010

Reformatorisch Dagblad | 32 Pagina's

PvdA maakt grote sprong in peiling De Hond

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 20 maart 2010

Reformatorisch Dagblad | 32 Pagina's

PDF Bekijken