Bekijk het origineel

Hoop op snelle bekentenis in zaak-Luten

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Hoop op snelle bekentenis in zaak-Luten

Vroegere verdachte gematigd optimistisch over aanhouding Henk F.

3 minuten leestijd

GRONINGEN - Richard Kelly (35) uit Groningen, voorheen verdacht van de moord op Andrea Luten, hoopt op een snelle bekentenis van de nieuwe verdachte Henk F.

Die 41-jarige inwoner van Hoogeveen werd maandagochtend aangehouden in verband met de zeventien jaar oude moordzaak. De 15-jarige Andrea Luten werd op 10 mei 1993 gedood in de bossen bij het Drentse Gijsselte, tussen Hoogeveen en Ruinen. Ze fietste van school in Hoogeveen naar haar huis in Ruinen. Haar vader vond haar dode lichaam. Andrea bleek te zijn gewurgd.

Tegen Kelly werd in 2002 acht jaar cel geƫist wegens de moord op Andrea Luten. Hij werd echter vrijgesproken wegens gebrek aan bewijs. Hij is de enige van de vijf eerdere verdachten in de zaak die voor de rechter is geweest. Kelly, die net als Andrea uit Ruinen komt, was een goede bekende van het meisje.

Kelly zei dinsdag dat hij "gematigd optimistisch" is nu er, acht jaar na zijn vrijspraak, een nieuwe verdachte is opgepakt. "Ik werd maandag om halfeen 's middags gebeld door een rechercheur. Die vertelde me over de nieuwe aanhouding", aldus Kelly. Hij is wel blij, maar relativeert de informatie ook meteen. "Ik studeer nu rechten en weet dat DNA ook niet alles zegt. De politie moet wel met meer komen. Ik hoop dat deze verdachte snel bekent."

Dat het DNA van de verdachte overeenkomt met een schaamhaar die op de trui van Andrea Luten werd gevonden, stemt Kelly wel iets optimistischer. "Gewone haren dwarrelen nog wel eens rond en kunnen per toeval op kleding komen, maar een schaamhaar met wortel is wel heel bijzonder. Die is niet zomaar vanuit Hoogeveen in het Gijsselterbos gevlogen, zei een vriend tegen me. Het is een sterke aanwijzing. Ik vraag me af wat er is gebeurd in dat bos."

De Groninger realiseert zich dat zijn naam nog steeds geassocieerd wordt met de zaak. "Maar de laatste jaren achtervolgt me dat minder dan de eerste tijd na de vrijspraak. Er werd toen over me gepraat en sommige mensen keken me met de nek aan, ondanks de vrijspraak", zegt Kelly.

De politie ging er jarenlang van uit dat een bekende van Andrea Luten bij haar dood betrokken moest zijn. De vrijgesproken verdachte niet. "Wat dat betreft verbaast het me niet dat er iemand is aangehouden die niet eerder in beeld was. Als het een bekende van Andrea was geweest, zou dat in een dorp als Ruinen snel genoeg zijn uitgekomen. Iedereen verdacht elkaar in het begin."

Kelly is niet zomaar rechten gaan studeren in Groningen. "Dat heb ik naar aanleiding van deze zaak gedaan. Ik wil advocaat worden."

De ouders van Andrea Luten zijn gisteren wegens de nieuwe doorbraak in de zaak speciaal naar Nederland teruggekeerd. Ze verbleven in Hongarije. Het nieuws over de aanhouding kwam voor hen volslagen onverwachts, zo zei de vader dinsdag.

De nu aangehouden Henk F. kwam bij justitie in beeld nadat hij in maart DNA-materiaal had moeten afstaan. De man werd in november door de politierechter in Assen veroordeeld tot een boete van 300 euro en twee weken voorwaardelijke celstraf voor het mishandelen van zijn echtgenote in april 2009. Profielen van genetisch materiaal dat bepaalde veroordeelden moeten afstaan, worden bij het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) vergeleken met profielen die in de DNA-databank zitten. Op 23 april liet het NFI aan het OM weten dat de gegevens van de Hoogevener matchten met materiaal uit de zaak-Andrea Luten.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 6 mei 2010

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

Hoop op snelle bekentenis in zaak-Luten

Bekijk de hele uitgave van donderdag 6 mei 2010

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

PDF Bekijken