EU: Begrotingsregels moeten strenger
Aanscherping ter voorkoming crisis
BRUSSEL (ANP/DPA) - EU-lidstaten die de Europese begrotingsregels aan hun laars lappen, moeten er rekening mee houden dat ze in de toekomst automatisch kunnen worden bestraft.
Eurocommissaris Olli Rehn (Monetair Beleid) heeft dat gisteren gezegd. Hij sprak van een "omkering van de bewijslast." "Het werkt niet als een voetballer die een overtreding begaat met de scheidsrechter kan gaan discussiëren", zei hij.
Rehn maakte zijn opmerkingen tijdens een bijeenkomst van een EU-werkgroep van ministers van Financiën onder leiding van Europees president Herman Van Rompuy. Die bekijkt hoe de EU-begrotingsregels aangescherpt kunnen worden, zodat een schuldencrisis zoals in Griekenland niet meer kan voorkomen. Griekenland liet zijn financiën volkomen uit de hand lopen en moest daarna voor 110 miljard euro aan steun vragen bij de EU en het Internationaal Monetair Fonds.
Eerder pleitte demissionair minister De Jager al voor meer automatismen bij het opleggen van sancties aan landen die zich niet aan de begrotingsregels houden. De EU kon de afgelopen jaren ook al landen bestraffen die hun begrotingstekort te hoog lieten oplopen, maar in de praktijk kwam daar weinig van terecht omdat over de sancties eerst politiek overleg tussen de lidstaten moest plaatsvinden.
Tot de straffen waaraan de werkgroep-Van Rompuy denkt, horen het bevriezen van EU-subsidies en het ontnemen van stemrecht bij EU-beraad.
De ministers van Financiën van de EU praatten vandaag in Brussel over de invoering van een bankentaks. Die moet ervoor zorgen dat de Europese banken meebetalen aan de kosten van de financiële crisis. Over het principe hebben de EU-regeringsleiders in juni al een besluit genomen. Over de uitwerking van het plan lopen de meningen echter uiteen. Zo is er discussie over de bestemming van bankenheffing. Nederland is er voorstander van dat de opbrengst in de schatkist van de lidstaten terechtkomt.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van dinsdag 7 september 2010
Reformatorisch Dagblad | 11 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 7 september 2010
Reformatorisch Dagblad | 11 Pagina's