Bekijk het origineel

Ook SNV gaat overstag: minder loon voor de top

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Ook SNV gaat overstag: minder loon voor de top

Salaris directeur Tropeninstituut nog altijd heet hangijzer

2 minuten leestijd

DEN HAAG - Ontwikkelingsorganisatie SNV is gisteren als laatste over de brug gekomen met een verlaging van het salaris van de top.

Dat gebeurde na flinke politieke druk vanuit de Tweede Kamer. Kamerleden vinden de maatregel rijkelijk laat maar zijn tevreden, zo blijkt uit reacties.

Ook staatssecretaris Knapen (Ontwikkelingssamenwerking) uitte zijn goedkeuring. Volgens hem begrijpt iedereen in deze sector dat matigen moet. "De tijden zijn veranderd. Mensen willen dat er zo veel mogelijk hulp gegeven wordt met hun geld. Een te hoog salaris van een directeur leidt daarvan af. Het is slecht voor de organisatie en slecht voor de sector."

Eerder deze week kondigde ook het Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT) aan het loon van directeur Jan Donner te verlagen, broer van minister Piet Hein Donner (Binnenlandse Zaken).

Nog niet duidelijk is of de bestuursvoorzitter zich neerlegt bij de verlaging van zijn salaris per januari. Vandaag zal hij hierover spreken met de raad van commissarissen tijdens een extra vergadering. Dat zei een woordvoerder van het KIT gisteren naar aanleiding van een bericht in Het Parool.

Donner zou juridische stappen kunnen nemen tegen het besluit van de raad van commissarissen, omdat het om contractbreuk door zijn werkgever gaat.

De twee organisaties dreigden hun subsidie te verliezen, omdat het directeursloon hoger was dan het jaarloon van de directeur-generaal op een ministerie (124.000 euro bruto). Deze norm wordt vanaf 1 januari ingevoerd.

Het KIT kondigde woensdag de verlaging aan na een telefoontje van staatssecretaris Knapen (Ontwikkelingssamenwerking) met het verzoek het loon te verlagen. Knapen zou er in goed overleg met de twee ontwikkelingsorganisaties uit hebben willen komen. Dit duurde de Tweede Kamer echter te lang.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 11 december 2010

Reformatorisch Dagblad | 36 Pagina's

Ook SNV gaat overstag: minder loon voor de top

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 11 december 2010

Reformatorisch Dagblad | 36 Pagina's

PDF Bekijken