Bekijk het origineel

COC-actie steekt CU Staphorst

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

COC-actie steekt CU Staphorst

"Laat weigerambtenaar in zijn waarde"

3 minuten leestijd

STAPHORST - Fractievoorzitter Koobs van de ChristenUnie in Staphorst is niet te spreken over de actie van COC Nederland om weigerambtenaren te dwingen homohuwelijken te sluiten.

Dat zei hij gisteren desgevraagd tegen RTV Oost.

In een reactie tegenover deze krant stelde hij vanmorgen dat zijn fractie homoseksuelen respecteert. "Het lastigvallen en molesteren van deze groep mag in onze samenleving niet voorkomen. Maar waarom laat het COC mensen die vanuit hun geloofsovertuiging geen homohuwelijk willen sluiten niet in hun waarde?"

Het steekt Koops dat een organisatie die "de mond vol heeft van democratie, integriteit en respect voor anderen desondanks iedereen op een wat agressieve manier wil dwingen haar gedachtegoed te omhelzen. We leven toch in een maatschappij waarin mensen met verschillende opvattingen een plek krijgen? Dit initiatief past in de beweging die alles wat riekt naar Bijbelse waarden en normen uit de samenleving wil bannen."

Het COC begon gisteren een actie tegen de weigerambtenaren. De organisatie verspreidt dezer dagen in Amsterdam duizenden posters met de teksten "Weiger de weigerambtenaar" en "Voorlichting op elke school" in het kader van de Gay Pride, komende zaterdag. Het COC hoopt dat Amsterdammers de posters achter hun raam hangen of meenemen bij hun bezoek aan de botenparade. De organisatie hoopt op die manier de regering -die vertegenwoordigd is tijdens de vaartocht- onder de neus wrijven dat "ambtenaren geen bruidsparen mogen weigeren en scholen gewoon horen voor te lichten over homo- en transseksualiteit." "Het gaat ons om gelijke rechten en gelijke behandeling", aldus Vera Bergkamp, voorzitter van COC Nederland.

"Waar gaat dit eigenlijk over?" vraagt Koobs zich af terwijl hij ingaat op de situatie in Staphorst. "Homoseksuelen kunnen desgewenst in onze gemeente trouwen. Wij voldoen dus aan de eis uit de wet die in 2001 is aangenomen. De afgelopen tien jaar zijn er in onze gemeente twee homohuwelijken gesloten en is er één partnerschap van mensen met hetzelfde geslacht geregistreerd."

Slechts drie van de tien ambtenaren van de burgerlijke stand hebben gewetensbezwaren tegen het sluiten van dergelijke verbintenissen, rekent de fractievoorzitter voor. Hij peinst er niet over de eerstgenoemden de laan uit te sturen: "Juist deze ambtenaren wordt het vaakst gevraagd een huwelijk te sluiten, omdat hun levensovertuiging de meeste aansluiting vindt bij het gros van de Staphorstenaren. Stel dat deze mensen om wat voor reden zouden stoppen met hun werkzaamheden, dan heb ik er geen enkele moeite mee als er nieuwe mensen met dezelfde levensovertuiging worden aangesteld."

De insteek van de wet is volgens Koobs dat een gemeente aan zijn taak moet voldoen. "We hebben toch ook de wet op de gewetensbezwaren? Waarom wil het COC dan mensen pressen tegen hun geweten in te gaan?"

Of het kabinet zaterdag tijdens de Gay Pride onder de indruk komt van de COC-actie weet de CU-man niet. Wel houdt hij zijn hart vast: "De gestadige druppel holt de steen uit."Agressieve manier

- CU Staphorst laakt agressieve manier waarmee COC gedachtegoed opdringt.

- Laat ambtenaar die geen homohuwelijk wil sluiten in zijn waarde, meent CU.

- In tien jaar tijd zijn er in Staphorst twee homostellen getrouwd.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 4 augustus 2011

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

COC-actie steekt CU Staphorst

Bekijk de hele uitgave van donderdag 4 augustus 2011

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

PDF Bekijken