Bekijk het origineel

Bombrief ontploft op kantoor Rome

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Bombrief ontploft op kantoor Rome

Aanslag lijkt werkt van Italiaanse anarchistische club FAI

2 minuten leestijd

ROME - Bij een belastingkantoor in Rome is gisteren een bompakket ontploft. Daarbij is de directeur-generaal van het kantoor, Marco Cuccagna, lichtgewond geraakt. Dat heeft de Italiaanse politie bekendgemaakt.

De bom explodeerde toen het pakketje werd geopend in een kantoor van Equitalia, dat zorg draagt voor het innen van de pensioenpremies. De directeur-generaal die het pakje opende raakte gewond aan zijn handen, maar het lijkt erop dat de verwondingen meevallen. Hij raakte een kootje van een van zijn vingers kwijt. Eerder werd gezegd dat hij ook oogletsel had opgelopen, maar dit bericht werd later ingetrokken.

De Italiaanse politie doet onderzoek naar een mogelijk verband met een bompakketje dat woensdag in Frankfurt werd onderschept. Het pakket was geadresseerd aan Josef Ackermann, de directeur van de Deutsche Bank. De bom kon onschadelijk worden gemaakt.

Het bompakket bij Deutsche Bank was verstuurd door een Italiaanse anarchistische groepering die zichzelf de "Informele Anarchistische Federatie" (FAI) noemt. De organisatie zou nog twee bombrieven hebben verstuurd. Het is niet duidelijk of de ontplofte brief van gisteren er daar één van is.

De Italiaanse premier Mario Monti betuigde zijn steun aan Cuccagna. "Equitalia heeft zich altijd van zijn taak gekweten, en blijft dit doen, in overeenstemming met de wet. Het vervult een essentiële rol in het functioneren van de staat. Zonder (Equitalia, red.) zou het niet mogelijk zijn om diensten aan burgers en hun gezinnen te verlenen", zei hij.

De FAI zou in december vorig jaar ook twee bompakketten hebben verstuurd. Die ontploften bij de ambassades van Zwitserland en Chili in Rome. Op beide locaties vielen gewonden bij het openmaken. "We hebben besloten om onze stem opnieuw te laten voelen met woorden en met daden. Laten we het heersende systeem vernietigen", stelde de anarchistische organisatie destijds.

De FAI heeft in het verleden wel vaker aanslagen opgeëist tegen grote instituties, vooral in Italië. In 2003 stuurde de groep een bombrief naar de ECB in Frankfurt. Ook die werd ontdekt voordat hij af kon gaan.Bombrief Rome

- Gewonde na ontploffing bompakket bij belastingkantoor Rome.

- Politie vermoedt verband met eerder in Duitsland onderschept bompakketje.

- Informele Anarchistische Federatie (FAI) vermoedelijk achter aanslag.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 10 december 2011

Reformatorisch Dagblad | 32 Pagina's

Bombrief ontploft op kantoor Rome

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 10 december 2011

Reformatorisch Dagblad | 32 Pagina's

PDF Bekijken